Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu
«
Kiełbasa z dzika wg. Leona
Kiełbasa chłopska »
Belona wędzona

Smaczna i ciekawa
rybka. U nas nazywana też morskim bocianem. Słyszałem, że po obcięciu łba sprzedawano ją jako
węgorza, ale z
węgorzem trudno ją pomylić, chyb, że ktoś nie jadł
węgorza.
Niektórzy piszą, że to najlepsza
ryba jaką jedli.
Więcej o rybie: https://pl.wikipedia.org/wiki/Belona
Składniki:
- belona
-
sól morka lub kamienna 30-40g/kg
-
pieprz-
czosnek-
wodaRybę kupujemy zazwyczaj patroszoną chyba, że ktoś złapie na Bałtyku osobiście.
Wypatroszone
rybki solimy na mokro. Solankę sporządzamy dodając do 1 litra
wody 30-40 g
soli oraz kilka rozgniecionych ząbków
czosnku i roztartych ziaren
pieprzu (
pieprzu nie mielimy, tylko rozłamujemy).
Rybę zalewamy solanką i odstawiamy w chodne, najlepiej do lodówki na 8-12 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy
rybkę i wieszamy na hakach na 2-3 godziny w chłodnym miejscu celem ocieknięcia.
Następnie wędzarnię rozgrzewamy do 40-50 stopni, wieszamy
rybki i osuszmy. Dobrze jest boczne płaty (brzuszne) rozewrzeć patyczaki, aby się lepiej uwędziła.
Po osuszeniu
ryby wędzimy ją w temp do 50 stopni około 3 godzin i następnie podnosimy temperaturę na 0,5-1h temp do 75-80 stopni.
Rybka ta jest dość chuda i należy uważać aby jej nie wysuszyć.
Rybka jest smakowita, chuda i smaczna.
Ma nietypowy kolor ości. Łatwo je namierzyć

od razu je widać, nawet na przekroju

Polecam,
rybka warta spróbowani i z Bałtyku :-)
wtorek, 14 lipca 2015, beiot
poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL
Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter