Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa z dzika wg. Leona
Kiełbasa chłopska »Belona wędzona
Smaczna i ciekawa
rybka. U nas nazywana też morskim bocianem. Słyszałem, że po obcięciu łba sprzedawano ją jako
węgorza, ale z
węgorzem trudno ją pomylić, chyb, że ktoś nie jadł
węgorza.Niektórzy piszą, że to najlepsza
ryba jaką jedli.Więcej o rybie: https://pl.wikipedia.org/wiki/BelonaSkładniki:- belona-
sól morka lub kamienna 30-40g/kg-
pieprz-
czosnek-
wodaRybę kupujemy zazwyczaj patroszoną chyba, że ktoś złapie na Bałtyku osobiście.Wypatroszone
rybki solimy na mokro. Solankę sporządzamy dodając do 1 litra
wody 30-40 g
soli oraz kilka rozgniecionych ząbków
czosnku i roztartych ziaren
pieprzu (
pieprzu nie mielimy, tylko rozłamujemy).
Rybę zalewamy solanką i odstawiamy w chodne, najlepiej do lodówki na 8-12 godzin.Po tym czasie wyjmujemy
rybkę i wieszamy na hakach na 2-3 godziny w chłodnym miejscu celem ocieknięcia.Następnie wędzarnię rozgrzewamy do 40-50 stopni, wieszamy
rybki i osuszmy. Dobrze jest boczne płaty (brzuszne) rozewrzeć patyczaki, aby się lepiej uwędziła.Po osuszeniu
ryby wędzimy ją w temp do 50 stopni około 3 godzin i następnie podnosimy temperaturę na 0,5-1h temp do 75-80 stopni.
Rybka ta jest dość chuda i należy uważać aby jej nie wysuszyć.
Rybka jest smakowita, chuda i smaczna.Ma nietypowy kolor ości. Łatwo je namierzyć
od razu je widać, nawet na przekroju
Polecam,
rybka warta spróbowani i z Bałtyku :-)wtorek, 14 lipca 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter