Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Kibiny -kibinaj
Kiełbasa Litewska »
Kiełbasa sycylijska
Bardzo prosta do wykonania
kiełbasa o oryginalnym i ciekawym smaku. Wykonana w sposób tradycyjny, tj. nie z
mięsa peklowanego, a peklowana z
przyprawami po zmieleniu.Składniki:- 5 kg
karkówki,- 17g peklosoli na 1kg masy,- jelita wieprzowe kal 32mmPrzypraw na całość masy:- 2 łyżki
goździków zalanych gorąca
wodą(dodajemy sam
wywar)- 1łyżka
tymianku- 1 łyżeczka
papryki słodkiej- 3 łyżeczki
papryki ostrej- 2 łyżki
pieprzuMieso II klasy mielimy na sitku 6mm. Dodajemy wszystkie
przyprawy,
wywar z
goździków i peklosól. Mieszamy starannie i wstawiamy do lodówki na ok 24 do 48h. Podczas mieszania można dodać
wody w ilosci do 10%.
Wyjmujemy masę z lodówki. Mieszamy jeszcze raz i napełniamy jelita, odkręcajać w kółka.Osadzamy ok 1h.
Suszymy w wędzarni.
i wędzimy ciepłym
dymem o temp ok 50 stopni do uzyskania ciemno złotego koloru.
Sycylijska to ta
kiełbaska z widocznymi
flokami.Następnie parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni, do uzyskania wewnątrz temp. ok 72 stopnie, jest to czas ok 25-30 min.Smacznegoponiedziałek, 26 lipca 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter