ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa sycylijska

Kiełbasa sycylijska

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kibiny -kibinaj
Kiełbasa Litewska »
Kiełbasa sycylijska
Bardzo prosta do wykonania kiełbasa o oryginalnym i ciekawym smaku. Wykonana w sposób tradycyjny, tj. nie z mięsa peklowanego, a peklowana z przyprawami po zmieleniu.
Składniki:
- 5 kg karkówki,
- 17g peklosoli na 1kg masy,
- jelita wieprzowe kal 32mm
Przypraw na całość masy:
- 2 łyżki goździków zalanych gorąca wodą(dodajemy sam wywar)
- 1łyżka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki pieprzu
Mieso II klasy mielimy na sitku 6mm. Dodajemy wszystkie przyprawy, wywar z goździków i peklosól. Mieszamy starannie i wstawiamy do lodówki na ok 24 do 48h. Podczas mieszania można dodać wody w ilosci do 10%.
Wyjmujemy masę z lodówki. Mieszamy jeszcze raz i napełniamy jelita, odkręcajać w kółka.
Osadzamy ok 1h.
Suszymy w wędzarni.
i wędzimy ciepłym dymem o temp ok 50 stopni do uzyskania ciemno złotego koloru.
Sycylijska to ta kiełbaska z widocznymi flokami.
Następnie parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni, do uzyskania wewnątrz temp. ok 72 stopnie, jest to czas ok 25-30 min.
Smacznego
poniedziałek, 26 lipca 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/07/Kielbasa-sycylijska-wg-Kuroka.html