ßßß
Bardzo prosta do wykonania kiełbasa o oryginalnym i ciekawym smaku. Wykonana w sposób tradycyjny, tj. nie z mięsa peklowanego, a peklowana z przyprawami po zmieleniu.Składniki:- 5 kg karkówki,- 17g peklosoli na 1kg masy,- jelita wieprzowe kal 32mmPrzypraw na całość masy:- 2 łyżki goździków zalanych gorąca wodą(dodajemy sam wywar)- 1łyżka tymianku- 1 łyżeczka papryki słodkiej- 3 łyżeczki papryki ostrej- 2 łyżki pieprzu
Mieso II klasy mielimy na sitku 6mm. Dodajemy wszystkie przyprawy, wywar z goździków i peklosól. Mieszamy starannie i wstawiamy do lodówki na ok 24 do 48h. Podczas mieszania można dodać wody w ilosci do 10%.
Wyjmujemy masę z lodówki. Mieszamy jeszcze raz i napełniamy jelita, odkręcajać w kółka.Osadzamy ok 1h.
Suszymy w wędzarni.
i wędzimy ciepłym dymem o temp ok 50 stopni do uzyskania ciemno złotego koloru.
Sycylijska to ta kiełbaska z widocznymi flokami.Następnie parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni, do uzyskania wewnątrz temp. ok 72 stopnie, jest to czas ok 25-30 min.Smacznegoponiedziałek, 26 lipca 2010, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter