Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« CzerninaHiszpańskie Chorizo »
Kiełbasa sycylijska w oparciu o przepis kol.
KurokaSkładniki:-
mięso wieprzowe kl. II (
łopatka,
karkówka) 5kg- 2 łyżki
goździków- 1 łyżka
tymianku- 1 łyżeczka
papryki słodkiej- 3 łyżeczki
papryki ostrej (ja dałem jedną)- 2 łyżki
pieprzu- peklosól 18-22g/kg
Mięso zapeklować na sucho 48h w lodówce. Następnie zemleć na sitku 6mm.
Goździki zalać szklanką gorącej
wody, poczekać aż się zaparzą. Do zmielonego
mięsa dodać
przyprawy oraz
wodę z
goździków. Można dodać troszkę mielonych
goździków. Wymieszać dokładnie. Napełnić kiełbaśnice i odwijać w wianki.Wędzić po osuszeniu do uzyskania brązowej barwy. Następnie podpiekać w temp. ok. 80 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok. 70 stopni.Można też podpiekać bez termometru, jak ktoś nie ma.
Kiełbasa będzie dobra jak ją weźmiemy w rękę i po chwili zaczyna parzyć. Metoda wymaga treningu.smacznegosobota, 21 czerwca 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter