ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa z dzika i jelenia

Kiełbasa z dzika i jelenia

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Boczek z dzika peklowany na mokro
Sernik Złota Rosa »
Kiełbasa z dzika i jelenia
Składnika i dodatki:
- mięso z jelenia 60%
- mięso z dzika 30%
- tłuszcz z dzika 10%
- czosnek do smaku,
- peklosól,
- zestaw przypraw do wiejskiej 7g/kg,
- papryka 1g/kg,
- jelita kal. 28
Mięso sklasyfikowa, pokroić w kostkę i zapeklowac na sucho 17g peklosoli na kg 5 dni. Tłuszcz zasolić.
Mięso I klasy zemleć na szarpaku, mięso III klasy zemleć na sitku 3mm. Tłuszcz zemleć na sitku 6mm.
Wszystkie miesa wymieszać dodać czosnek + przyprawy. Napełnić jelita i osadzać kilka godzin w temp ok 8stopni.
Wędzić dymem o temp. 40-50 stopi do uzyskania odpowiedniego koloru. Parzyć do uzyskania temp wewnątrz ok 70 stopni.
Można drugi raz obwędzić dymem zimnym dnia następnego.
Smacznego
poniedziałek, 08 marca 2010, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/03/Kielbasa-z-dzika-i-jelenia.html