ßßß Cookit - przepis na Hiszpańskie Chorizo

Hiszpańskie Chorizo

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa sycylijska
Kaszanka krwista »
Hiszpańskie Chorizo
Tak wygląda po dojrzewaniu w lodówce po 2 miesiącach. Dojrzewa wisząc.
Składniki:
- 3 części mięsa z łopatki (chudego)
- 1 część mięsa tłustego (boczek)
- papryka pimenton (koniecznie) dużo (od 20 do 100g na kg) ja dałem ponad 20g ale na oko
- czosnek świeży ja dałem ok 3 ząbki / kg
- sól 20g/kg, ja użyłem morskiej
Mię kroimy w kostkę i mielemy na sitku 6-8mm.
Dodajemy sól i przyprawy.
Mieszamy bez dodatku wody. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia napełniamy jelita, odkręcając w wianki.
Wieszamy w chłodnym suchym miejscu na na co najmniej miesiąc.
W Hiszpanii taka kiełbasa robiona jest na wsi i wisi kilka miesięcy. Moja jeszcze w trakcie produkcji. Przekrój będzie za kilka - kilkanaście tygodni.
niedziela, 22 czerwca 2014, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Hiszpanskie-Chorizo.html