ßßß
Tak wygląda po dojrzewaniu w lodówce po 2 miesiącach. Dojrzewa wisząc.
Składniki:- 3 części mięsa z łopatki (chudego)- 1 część mięsa tłustego (boczek)- papryka pimenton (koniecznie) dużo (od 20 do 100g na kg) ja dałem ponad 20g ale na oko- czosnek świeży ja dałem ok 3 ząbki / kg- sól 20g/kg, ja użyłem morskiejMię kroimy w kostkę i mielemy na sitku 6-8mm.
Dodajemy sól i przyprawy.
Mieszamy bez dodatku wody. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia napełniamy jelita, odkręcając w wianki.Wieszamy w chłodnym suchym miejscu na na co najmniej miesiąc.W Hiszpanii taka kiełbasa robiona jest na wsi i wisi kilka miesięcy. Moja jeszcze w trakcie produkcji. Przekrój będzie za kilka - kilkanaście tygodni.niedziela, 22 czerwca 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter