ßßß Cookit - przepis na Kabanosy z dzika

Kabanosy z dzika

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa wiejska z dzika
Wątrobianka grubo mielona »
Kabanosy z dzika
Składniki:
- I z dzika - 2 , 0 kg
- II z dzika - 3 , 0 kg
- boczek wieprzowy 1 kg
- peklosól 18g/kg
- cukier - 10g
- pieprz naturalny - 6g
- gałka muszkatołowa - 3g
- kminek - 3g
- jelita baranie lub osłonki kolagenowe fi19mm
Mięso peklujemy 24h na sucho.
Następnie mielimy mięsa: I-10mm, II i boczek 6mm
Dodajemy przyprawy i mieszamy. Napełniamy osłonki na odcinki o długosci ok. 40cm.
Osadzamy ok 2h.
Wędzimy 2 dni. Pierwszego w temp. do 40stopni 8h. Drugiego 6h w temp do 40 stopni i pod koniec podnosimy temp. do 60 stopni i wędzimy jeszcze ok. 1,5h.
Smacznego
piątek, 11 grudnia 2009, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2009/12/Kabanosy-z-dzika.html