Wykonanie


Klasyczna, wilgotna i puszysta, dwukolorowa babka z dodatkiem
oleju. Babeczka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i idealna zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser.

4
jajka150 g
mąki175 g
cukru125 ml
olejułyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
kakaocukier puder (do posypania)

Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie stopniowo dodajemy
cukier ciągle ubijając. Zmieniamy obroty miksera na najniższy poziom i stopniowo dodajemy
żółtka, a następnie partiami
mąkę z proszkiem na przemian z
olejem.Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy
margaryną i wlewamy ok. 2/3 przygotowanego ciasta. Do pozostałej części dodajemy
kakao i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji po czym wylewamy na ciasto białe.Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 i pieszemu jeszcze ok.20-30 minut do suchego patyczka.Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z formy, a po całkowitym ostudzeniu oprószamy
cukrem pudrem.











