ßßß

Mini Mazurki z masą marcepanową, konfiturą z róży i gorzką czekoladą to jedno z najlepszych, świątecznych połączeń smaków. Słodycz marcepanu i konfitury z róży przełamana gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc.
ciasto:200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła75 g cukru2 żółtkałyżka śmietany (lub więcej)pół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyodrobina soli
ok. 200 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu)ok. 50 g konfitury z różyPolewa:80 g gorzkiej czekolady40 g masła
Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm. Z ciasta wykrawamy niewielkie porcje ciasta o średnicy ok. 12 cm (z ciasta można również wykrajać kwadraty, jeżeli nie posiadamy odpowiednich foremek). Dodatkowo z pozostałego ciasta możemy utworzyć brzegi mini mazurków (formując cienkie wałeczki ciasta). "Ciastka" przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12-20 minut (w zależności od wielkości) do zrumienienia.Na całkowicie ostudzone spody wykładamy ok. łyżeczkę konfitury i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową.Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą, Gdy wszystkie składniki roztopią się, delikatnie mieszamy i po otrzymaniu gładkiej konsystencji polewamy czekoladą mini mazurki.Ponadto brzegi mazurków można udekorować dowolną masą a wierzch posypkami, u mnie: kwiatuszki z cukrowych perełek, cukrowe motylki oraz podprażone płatki migdałów.










