Wykonanie

Czekoladki Raffaello to domowa wersja popularnych pralinek. Z zewnątrz łudząco podobne do oryginału, w rzeczywistości bardziej słodkie jednak równie smaczne.Pralinki charakteryzuje aksamitny krem na bazie
białej czekolady z dodatkiem
śmietanki kremówki oraz
malibu, którego
serce stanowi podprażony
migdał, a całość zdobią
wiórki kokosowe.

Domowe
Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Składniki: (ok. 16-18 pralinek)200 g dobrej jakości
groszków białej czekolady (lub połamanej
czekolady)

90 ml
śmietanki kremówki 30%łyżka
malibu lub
wódkiekstrakt
waniliowy (opcjonalnie)garść
migdałówok. 1/3 szklanki wiórek
kokosowych
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy
czekoladę, dodajemy
alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie przelewamy do mniejszego naczynia. Całość umieszczamy w lodówce na ok. 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Migdały zalewamy wrzątkiem i po ok. 15 minutach obieramy ze skórki. Całkowicie osuszamy i przez chwilę podprażamy na suchej patelni. Studzimy.Gdy krem się schłodzi z powstałej masy za pomocą małej łyżeczki nabieramy krem z którego lepimy niewielkie kuleczki, w środek wbijamy
migdał i od razu obtaczamy w wiórkach
kokosowych (czynność tę należy wykonywać szybko, ponieważ pralinki w połączeniu z ciepłem rąk będą szybko się rozpuszczać).Gotowe pralinki warto przełożyć do mini papilotek.
Czekoladki koniecznie przechowujemy w lodówce do momentu podania.Uwagi: Pralinki mają bardzo delikatną, wręcz "lejącą" konsystencje - szczególnie jeśli dłużej poleżą poza lodówką. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję, schłodzoną masę należy ubić z dodatkiem
fixu do
śmietany (niezbyt długo, aby z kremu nie wytrąciło się
masło).

Następnie znów umieścić w lodówce na ok. godzinę i dopiero wtedy z kremu formować pralinki.
Czekoladki są wtedy mniej płynne, o gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne.Dobrej jakości belgijską
czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy również wiele ciekawych,
czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.














