Wykonanie


Domowe Białe
Trufle to propozycja dla wielbicieli
białej czekolady. Każdy kto ją lubi pokocha również te
czekoladki, których środek stanowi delikatna kremowa masa a wierzch zdobią micro krople również z
białej czekolady.

Domowe Białe
Trufle - Składniki: (ok. 16-18
trufli)200 g dobrej jakości
groszków białej czekolady (lub połamanej
czekolady)90 ml
śmietanki kremówki 30%łyżka
rumu lub
wódkiekstrakt
waniliowy (opcjonalnie)ok. 70 g białej posypki czekoladowej
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy
czekoladę, dodajemy
alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie przelewamy do mniejszego naczynia. Całość umieszczamy w lodówce na ok. 6 godzin, a najlepiej całą noc.Z powstałej masy za pomocą małej łyżeczki nabieramy krem z którego lepimy niewielkie kuleczki i od razu obtaczamy w "ziarenkach"
białej czekolady (czynność tę należy wykonywać szybko, ponieważ
trufle w połączeniu z ciepłem rąk będą szybko się rozpuszczać).Gotowe
trufle warto przełożyć do mini papilotek.Pralinki koniecznie przechowujemy w lodówce do momentu podania.Uwagi: Pralinki mają bardzo delikatną, wręcz "lejącą" konsystencje - szczególnie jeśli dłużej poleżą poza lodówką. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję, schłodzoną masę należy ubić z dodatkiem
fixu do
śmietany (niezbyt długo, aby z kremu nie wytrąciło się
masło).

Następnie znów umieścić w lodówce na ok. godzinę i dopiero wtedy z kremu formować
trufelki.
Czekoladki są wtedy mniej płynne, o gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne.Dobrej jakości belgijską
czekoladę oraz posypkę micro krople możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy również wiele ciekawych,
czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.










