ßßß Cookit - przepis na Domowe Białe Trufle

Domowe Białe Trufle

nazwa

Wykonanie

Domowe Białe Trufle to propozycja dla wielbicieli białej czekolady. Każdy kto ją lubi pokocha również te czekoladki, których środek stanowi delikatna kremowa masa a wierzch zdobią micro krople również z białej czekolady.
Domowe Białe Trufle - Składniki: (ok. 16-18 trufli)
200 g dobrej jakości groszków białej czekolady (lub połamanej czekolady)
90 ml śmietanki kremówki 30%
łyżka rumu lub wódki
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
ok. 70 g białej posypki czekoladowej
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę, dodajemy alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie przelewamy do mniejszego naczynia. Całość umieszczamy w lodówce na ok. 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Z powstałej masy za pomocą małej łyżeczki nabieramy krem z którego lepimy niewielkie kuleczki i od razu obtaczamy w "ziarenkach" białej czekolady (czynność tę należy wykonywać szybko, ponieważ trufle w połączeniu z ciepłem rąk będą szybko się rozpuszczać).
Gotowe trufle warto przełożyć do mini papilotek.
Pralinki koniecznie przechowujemy w lodówce do momentu podania.
Uwagi: Pralinki mają bardzo delikatną, wręcz "lejącą" konsystencje - szczególnie jeśli dłużej poleżą poza lodówką. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję, schłodzoną masę należy ubić z dodatkiem fixu do śmietany (niezbyt długo, aby z kremu nie wytrąciło się masło).
Następnie znów umieścić w lodówce na ok. godzinę i dopiero wtedy z kremu formować trufelki.
Czekoladki są wtedy mniej płynne, o gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne.
Dobrej jakości belgijską czekoladę oraz posypkę micro krople możemy zakupić w sklepie Słodki Świat, gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/02/domowe-biae-trufle.html