ßßß

Mini Ptysie to urocze ciasteczka przygotowywane z parzonego ciasta i wypełnione kremem ze świeżej śmietany. Ptysie to jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Mini Ptysie warto przygotować również na ostatki, ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie.
Ciasto:4 jajka100 g masłaszklanka mąki pszennejszklanka wodyszczypta soliłyżka cukrułyżka wódkiKrem:400 ml śmietanki kremówki 30%fix do ubijania śmietanyok. 2-3 łyżki cukru pudrucukier puder do oprószenia
Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok. 3-5 cm i wysokości ok. 3-4 cm.Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach.Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.
Krem:Kremówkę ubijamy (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło).Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników.Każdego ptysia przekrawamy na pół i wykładamy ok. łyżkę kremu (można użyć szprycy).Przykrywamy górną częścią ciastka.Gotowe ptysie oprószamy cukrem pudrem.







