Wykonanie
Łazanki z
kapustą i
grzybami to danie, którego smak kojarzy się głównie z Wigilią Bożego Narodzenia.Poniższy przepis na farsz składa się z gotowanej
kapusty i przepysznych aromatycznych
grzybów leśnych.
Przygotowanie farszu jest pracochłonne jednak smak łazanek z
kapustą i
grzybami jest wyjątkowy i z pewnością warto przygotować je w naszych domach.farsz:nieduża główka
kapusty (ok. 1 kg)
ok. 60- 100 g
suszonych grzybów (najlepiej
borowików)3 nieduże
cebulęmasło do smażenia (ok. 50 g)
sólpieprz500 g
makaronu łazankiduża
cebula +
masło na omastę
Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej
wody - moczymy przez całą noc.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)W osobnym garnku dusimy
grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę).
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na
maśle.Odcedzoną
kapustę dodajemy do
cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut.
Wywar spod grzybów wlewamy do
kapusty, a
grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone
grzyby dodajemy do
kapusty z
cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania
wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się.Na końcu doprawiamy
solą oraz
pieprzem.
Makaron ł azanki gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (do
wody warto dodać ok. 2 łyżki
oleju - wtedy
makaron nie powinien się posklejać).Odcedzony
makaron mieszamy z przygotowanym farszem i wszystko chwilę podgrzewamy.