Wykonanie

Croissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z
ciasta francuskiego. Tradycyjne
rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini
Croissants świetnie smakują z dodatkiem
marmolady,
dżemu lub innych ulubionych
konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek.

250 g
masła10 g świeżych
drożdży220 ml
mleka420 g
mąki pszennejpłaska łyżeczka
soli4 łyżki
cukruMini
Croissants - Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłego
mleka wraz z łyżką
cukru i ok. łyżeczką
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. 30 g
masła roztapiamy i pozostawiamy do wystygnięcia.


Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę
mąki, ok. 3 łyżki
cukru, pozostałe 120 ml ciepłego
mleka, 30 g roztopionego
masła oraz
sól. Zagniatamy elastyczne ciasto (możemy je także przygotować w food procesorze). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do podwojenia objętości.Następnie ciasto uderzamy pięścią, tak aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla. Ciasto znów przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na godzinę.Po tym czasie ciasto ponownie uderzamy pięścią i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.
Masło miksujemy do otrzymania gładkiej masy.Następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i rozwałkowujemy je w proporcji 1:3 (czyli ok. 20x60 cm).1/2
masła wykładamy na środek ciasta zostawiając wolne brzegi. Następnie składamy jak list, "sklejamy" brzegi i rozwałkowujemy, tak aby znów powstało ciasto w proporcji 1:3.

Ponownie rozwałkowujemy ciasto tworząc prostokątny kształt i również składamy w list tym razem już bez
masła.Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na 30 minut.Następnie wkładamy do lodówki na kolejne 60 minut.Po tym czasie znów rozwałkowujemy ciasto (w proporcji 1:3), wykładamy pozostałe
masło, znów wałkujemy i składamy już bez
masła. Ponownie wkładamy najpierw do zamrażalnika na 30 minut, a następnie na 60 minut do lodówki (możemy zostawić ciasto na ca ł ą noc).Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z ciasta wykrawamy trójkąty o wielkości ok. 10x15x15cm. Ka ż dy z nich zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 1 , 5 godziny.

Po tym czasie rogaliki smarujemy
żółtkiem rozbe ł tanym z odrobin ą
mleka.Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 210 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i pieczemy do zrumienienia ok. 5-10 minut.Gotowe podajemy z
konfiturami.
















źródło inspiracji: przepis Pierre Hermé