Wykonanie


Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli delikatnego aromatu i głębokiego smaku
cappuccino. Ciasto
Cappuccino jest proste w wykonaniu i co najważniejsze nie trzeba włączać piekarnika, aby je przygotować. Połączenie
śmietanowego, lekkiego kremu z delikatną masą budyniową z dodatkiem
cappuccino to wyjątkowa kombinacja smaków, która z pewnością zasmakuję niejednemu amatorowi delikatnej
kawy.

Masa Budyniowa:1 l
mleka2/3 szklanki
cukrucukier waniliowy2 budynie
śmietankowe2 łyżki
mąki ziemniaczanejok. 200 g
masła
ok. 40 g
kawy cappuccino (proszku)Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej
kremówki 30%2
fixy do ubijania
śmietanyok. 300-350 g
herbatników (miękkich, jeden - 5 g)
kakao do posypania

wiórki
gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie)Masa Budyniowa:Do miski odlewamy ok. szklankę
mleka i dodajemy budynie oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę
mleka zagotowujemy wraz z
cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony
budyń.Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.Gdy
budyń ostygnie chwilę go miksujemy w celu pozbycia się ewentualnych grudek.
Masło ubijamy na jasną, puszystą masę razem z
cappuccino i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy fix do ubijania
śmietany (pamiętajmy, że
śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło).

Blaszkę ok. 20 x 30 cm wyścielamy pergaminem, a następnie na jej dnie układamy
herbatniki. Następnie wykładamy: połowę masy budyniowej,
herbatniki, 2/3 masy śmietanowej,
herbatniki, pozostałą masę budyniową i znów
herbatniki. Wierzch smarujemy cienką warstwą pozostałej
śmietany.

Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno trafić na kilkanaście (lub więcej) minut do lodówki.Całość oprószamy
kakao.Możemy również posypać startą
czekoladą.Ciasto
Cappuccino przed podaniem powinno spędzić ok. 2-3 godziny w lodówce - do zmięknięcia
herbatników.













