ßßß Cookit - przepis na Tęczowy Sernik na Zimno

Tęczowy Sernik na Zimno

nazwa

Wykonanie

Tęczowy sernik na zimno to idealna propozycja na przyjęcia dla dzieci, kinderbale lub inne imprezy okolicznościowe. Efektowny deser, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie każdego domownika i gościa.
600 g zmielonego dwukrotnie twarogu
200 g śmietany 36%
250 ml śmietanki 30%
7 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody
barwniki spożywcze w proszku:
fioletowy
granatowy
niebieski
zielony
żółty
pomarańczowy
biszkopty
galaretka truskawkowa/malinowa/wiśniowa
Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu - studzimy.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Ser miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, powoli wlewamy rozpuszczoną i dokładnie mieszamy.
W osobnej miseczce ubijamy śmietanki i dodajemy do twarogu. Masę serową dzielimy na 6 części. Do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy.
Na dno tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy: fioletowa, granatowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa. Na górę wylewamy tężejącą galaretkę.
Po zastygnięciu sernik możemy udekorować bitą śmietaną, wisienkami a całość posypać kolorową posypką.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/03/teczowy-sernik-na-zimno.html