Wykonanie
Tęczowy sernik na zimno to idealna propozycja na przyjęcia dla dzieci, kinderbale lub inne imprezy okolicznościowe. Efektowny deser, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie każdego domownika i gościa.600 g zmielonego dwukrotnie
twarogu200 g
śmietany 36%250 ml
śmietanki 30%7 łyżek
cukru pudru2 łyżki
żelatyny + ok. 50 ml
wodybarwniki spożywcze w proszku:fioletowy
granatowyniebieskizielonyżółty
pomarańczowybiszkoptygalaretka truskawkowa/malinowa/wiśniowa
Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu - studzimy.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Ser miksujemy z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym, powoli wlewamy rozpuszczoną i dokładnie mieszamy.W osobnej miseczce ubijamy
śmietanki i dodajemy do
twarogu. Masę
serową dzielimy na 6 części. Do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy.Na dno tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy
biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy: fioletowa, granatowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa. Na górę wylewamy tężejącą
galaretkę.Po zastygnięciu sernik możemy udekorować
bitą śmietaną, wisienkami a całość posypać kolorową posypką.