ßßß Cookit - przepis na Sos śliwkowy :

Sos śliwkowy :

nazwa

Wykonanie

Przepis na podwójną pierś z gęsi (ja zrobiłam z połowy porcji)
Marynata :
1 łyżka miodu
kilka kropel cytryny
łyżka sosu sojowego
sól , pieprz
Marynatą posmarować mięso i odstawić na 12 godzin.
Gęś, ponacinać, obsmażyć , włożyć do naczynia żaroodpornego i piec 40 min. podlewając wytworzonym sosem.
Po upieczeniu ostudzić, pokroić na plastry , polać sosem śliwkowym.
Sos śliwkowy :
10 suszonych śliwek kalifornijskich
1szklanka wina czerwonego półsłodkiego
Śliwki opłukać, zalać winem, zagotować, zmiksować, wymieszać z sosem z pieczenia .
Źródło:http://deliciouseating.bloog.pl/id,340862092,title,Piersi-gesi-w-sosie-sliwkowym,index.html