ßßß
Ciekawa i lekka wegetariańska sałatka z pieczonymi burakami, jabłkiem, serem feta i prażonymi orzechami laskowymi, z lekkim sosem o aromacie pomarańczy.Dobra na przekąskę lub przystawkę. Jeśli mamy już upieczone buraki, to jest bardzo szybka w przygotowaniu.Ponieważ buraki pieką się bardzo długo (nawet do 2 godzin, zależnie od wielkości), to warto upiec większą ilość, a nadmiar można przechować w lodówce i wykorzystać na następny dzień lub dwa, do innego dania z burakami.porcje dla 2 osóbSkładniki250 g buraków (2 średnie sztuki)1 jabłko1/3 główki sałaty masłowej50 g fety15 g orzechów laskowychdressing1 łyżka oliwy1/2 łyżki soku z cytryny1 i 1/2 łyżka soku z pomarańczy1/2 łyżki miodu1/2 łyżeczki soliszczypta pieprzuWykonanieburaki dokładnie umyć i wyszorować. Nie należy ich obieraćnastępnie nasmarować je odrobiną oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornympiec w 190°C przez ok. 1 i 1/2 godziny, a nawet do 2 godzin – aż będą miękkie ale jędrne (można to łatwo sprawdzić wbijając widelec), a skórka się pomarszczy i wybrzuszy. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Małe sztuki upieką się o wiele szybciej niż dużepo upieczeniu buraki chwilę przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Dobrze jest pracować z burakami w rękawiczkach, bo barwią skóręwymieszać wszystkie składniki sosuposiekać dość grubo orzechy laskowe. Najlepiej smakują wcześniej obrane i uprażone – tutaj instrukcja jak to zrobićprzestudzone i obrane buraki pokroić w średnią kostkęjabłko wydrążyć i również pokroić w średnią kostkę. Jabłko można też wcześniej obraćliście sałaty obrać, umyć, lekko porwać i rozłożyć na talerzach na sałacie rozłożyć kostki buraka, jabłkarównomiernie polać sosemnastępnie posypać całość orzechami i pokruszonym serem fetapodawać natychmiastOpublikowano: 29 listopada 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Nachos z tortilli pszennej
Oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos
Pęczak z kurkami, pomidorami i fetą
Sok trzy cytrusy z miodemPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus