Wykonanie

Ciekawa i lekka wegetariańska
sałatka z pieczonymi
burakami,
jabłkiem,
serem feta i prażonymi
orzechami laskowymi, z lekkim sosem o aromacie
pomarańczy.Dobra na przekąskę lub przystawkę. Jeśli mamy już upieczone
buraki, to jest bardzo szybka w przygotowaniu.Ponieważ
buraki pieką się bardzo długo (nawet do 2 godzin, zależnie od wielkości), to warto upiec większą ilość, a nadmiar można przechować w lodówce i wykorzystać na następny dzień lub dwa, do innego dania z
burakami.porcje dla 2 osóbSkładniki250 g
buraków (2 średnie sztuki)1
jabłko1/3 główki
sałaty masłowej50 g
fety15 g
orzechów laskowychdressing1 łyżka
oliwy1/2 łyżki
soku z cytryny1 i 1/2 łyżka soku z
pomarańczy1/2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
soliszczypta
pieprzuWykonanie
buraki dokładnie umyć i wyszorować. Nie należy ich obieraćnastępnie nasmarować je odrobiną
oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornympiec w 190°C przez ok. 1 i 1/2 godziny, a nawet do 2 godzin – aż będą miękkie ale jędrne (można to łatwo sprawdzić wbijając widelec), a skórka się pomarszczy i wybrzuszy. Czas pieczenia zależy od wielkości
buraków. Małe sztuki upieką się o wiele szybciej niż dużepo upieczeniu
buraki chwilę przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Dobrze jest pracować z
burakami w rękawiczkach, bo barwią skóręwymieszać wszystkie składniki sosuposiekać dość grubo
orzechy laskowe. Najlepiej smakują wcześniej obrane i uprażone – tutaj instrukcja jak to zrobićprzestudzone i obrane
buraki pokroić w średnią kostkę
jabłko wydrążyć i również pokroić w średnią kostkę.
Jabłko można też wcześniej obraćliście
sałaty obrać, umyć, lekko porwać i rozłożyć na talerzach na sałacie rozłożyć kostki
buraka,
jabłkarównomiernie polać sosemnastępnie posypać całość
orzechami i pokruszonym
serem fetapodawać natychmiastOpublikowano: 29 listopada 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Nachos z tortilli pszennej

Oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos

Pęczak z
kurkami,
pomidorami i
fetą
Sok trzy
cytrusy z
miodemPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus