Wykonanie

A właściwie
sałatka wiejska z Grecji, zwana tam horiatiki
salata.Oryginalna
sałatka z Grecji składa się jedynie ze świeżych
pomidorów,
ogórków,
czerwonej cebuli i brązowych
oliwek kalamata, doprawiona jest
oregano i
solą, polana najlepszą
oliwa z oliwek, a na wierzchu układamy
ser feta, pokrojony w plastry. Bo
feta po grecku oznacza właśnie plaster. Drugi, równie popularny przepis obejmuje też
paprykę czerwoną pokrojoną w paski.Polecam ten przepis – nie ustępuje sałatkom z małych greckich knajpek.
Sałatka grecka na porcje dla 5 do 6 osóbSkładniki200 g
fety5 średnich
pomidorów2 średnie
ogórki zielone1 duża
cebula czerwonakilkanaście brązowych
oliwek kalamata lub czarnych
oliwek2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin1 łyżeczka
oreganosólWykonanie
pomidory pokroić w
łódki,
cebulę w półksiężyce (wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę ciąć cienko w poprzek), a
ogórek w półkolawymieszać
pomidory z
cebulą i lekko posolićpo chwili dodać
ogórek i
oliwki, polać
oliwą i posypać
oregano, lekko wymieszać na wierzchu ułożyć
fetę pokrojoną w plastryOpublikowano: 16 grudnia 2013Przepis własny na podstawie tradycyjnego przepisu na grecką horiatiki
salataLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Rigatoni ze speckiem,
pomidorami i
mascarpone
Mini wrapy z tortilli z
łososiem
Naleśniki z
truskawkami i
nektarynkami
Sałata z
pomidorami i
fetąPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus