Wykonanie
Składnikiciasto350 g
maki170 ml
wody1
jajko1 łyżka
oleju1 płaska łyżeczka
solinadzienie500 g
truskawek2 łyżki
cukru1 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanejdo podania
śmietanacukierWykonanie
mąkę zalać gorącą
wodą i odstawić na chwilędodać pozostałe składniki i długo wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie się odklejać od palcówciasto podzielić na 3 części. Pracując z jedną częścią, pozostałe przykryć ściereczką by nie obsychały
truskawki umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki (wielkości ok. 1 do 2 cm). Dodać do nich
cukier oraz
mąkę i wymieszać. Po czasie w naczyniu wydzieli się trochę soku – gdy będziemy nakładać nadzienie do pierogów, starać się je odsączać z soku, tak by zostawał na dnieciasto wałkować cienko, na ok 2 mm, podsypując niewielka ilością
mąkiwykrawać koła średnicy 9 cm, na środku kłaść łyżeczkę nadzienia i szczelnie, dokładnie zaklejać. Nadzienia ma być tyle by pieróg był pełny, ale ładnie się zamknął, a ciasto na brzegach się nie ubrudziło farszem (wtedy pierogi źle się skleją). Do wycinania i sklejania można użyć pierogownicy – ja zawsze jej używam i polecam. Jeśli natomiast lepimy ręcznie, to po sklejeniu można przycisnąć brzegi widelcem – utrwali to brzegpierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 min od wypłynięcianajlepiej podawać z
cukrem i
śmietaną