ßßß Cookit - przepis na Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto
350 g maki
170 ml wody
1 jajko
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
nadzienie
500 g truskawek
2 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
do podania
śmietana
cukier
Wykonanie
mąkę zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę
dodać pozostałe składniki i długo wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie się odklejać od palców
ciasto podzielić na 3 części. Pracując z jedną częścią, pozostałe przykryć ściereczką by nie obsychały
truskawki umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki (wielkości ok. 1 do 2 cm). Dodać do nich cukier oraz mąkę i wymieszać. Po czasie w naczyniu wydzieli się trochę soku – gdy będziemy nakładać nadzienie do pierogów, starać się je odsączać z soku, tak by zostawał na dnie
ciasto wałkować cienko, na ok 2 mm, podsypując niewielka ilością mąki
wykrawać koła średnicy 9 cm, na środku kłaść łyżeczkę nadzienia i szczelnie, dokładnie zaklejać. Nadzienia ma być tyle by pieróg był pełny, ale ładnie się zamknął, a ciasto na brzegach się nie ubrudziło farszem (wtedy pierogi źle się skleją). Do wycinania i sklejania można użyć pierogownicy – ja zawsze jej używam i polecam. Jeśli natomiast lepimy ręcznie, to po sklejeniu można przycisnąć brzegi widelcem – utrwali to brzeg
pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 min od wypłynięcia
najlepiej podawać z cukrem i śmietaną
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/pierogi-z-truskawkami