ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

nazwa

Wykonanie

Mój sposób na pieczone ziemniaki. Z oliwą, rozmarynem, trochę na ostro.
Sposób szybki i łatwy, szczególnie jeśli mamy młode ziemniaki, których nie trzeba obierać. Jeśli chcemy je podać gościom, to możemy je przygotować wcześniej, do etapu posmarowania oliwą i ułożenia na blasze, a w odpowiednim momencie tylko upiec.
Tak przyrządzone ziemniaki będą świetnym dodatkiem do obiadu, a szczególnie do mięs z grilla. Świetnie smakują z sosem tzatziki .
porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
1 kg ziemniaków (jeśli nie są młode i trzeba je obrać, to powinien być 1 kg po obraniu)
2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczka czerwonej papryki
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki rozmarynu
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu
Wykonanie w kubku wymieszać oliwę z przyprawami i odstawić na 10 min. Jeśli mamy świeży rozmaryn, to najpierw drobno go posiekać
młode ziemniaki wystarczy dokładnie umyć, wyszorować. Jeśli mamy starsze ziemniaki, to należy je obrać
ziemniaki przeciąć na pół, a te duże na ćwiartki. Kawałki powinny być zbliżonej wielkości, żeby równo się upiekły
blachę wyłożyć papierem do pieczenia
ziemniaki smarować z każdej strony oliwą z przyprawami za pomocą pędzelka. Wystarczy niewielka ilość oliwy na każdego ziemniaka – nie chcemy by były tłuste. Podczas smarowania mieszać oliwę z przyprawami, tak by każdy ziemniak był odpowiednio doprawiony
układać na blasze zaokrągloną częścią (w przypadku nieobranych – skórką), tak by stykały się z blachą jak najmniejszą powierzchnią
ziemniaki piec w 200ºC przez 35 do 45 min. Na 15 min przed końcem włączyć termoobieg, by skórka była bardziej chrupiąca i rumiana
podawać od razu – z czasem ziemniaki miękną i nie są już tak chrupiące
Opublikowano: 19 stycznia 2014
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Małdrzyki krakowskie
Caprese
Sałatka z melonem i prosciutto
Linguine z Pesto alla Genovese
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/pieczone-ziemniaki