Wykonanie
Mój sposób na pieczone
ziemniaki. Z
oliwą,
rozmarynem, trochę na ostro.Sposób szybki i łatwy, szczególnie jeśli mamy
młode ziemniaki, których nie trzeba obierać. Jeśli chcemy je podać gościom, to możemy je przygotować wcześniej, do etapu posmarowania
oliwą i ułożenia na blasze, a w odpowiednim momencie tylko upiec.Tak przyrządzone
ziemniaki będą świetnym dodatkiem do obiadu, a szczególnie do
mięs z grilla. Świetnie smakują z
sosem tzatziki .porcje dla 4 do 6 osóbSkładniki1 kg
ziemniaków (jeśli nie są
młode i trzeba je obrać, to powinien być 1 kg po obraniu)2 łyżki
oliwy z oliwek3/4 łyżeczka
czerwonej papryki3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
rozmarynuszczypta
ostrej paprykiszczypta
pieprzuWykonanie w kubku wymieszać
oliwę z
przyprawami i odstawić na 10 min. Jeśli mamy świeży
rozmaryn, to najpierw drobno go posiekać
młode ziemniaki wystarczy dokładnie umyć, wyszorować. Jeśli mamy starsze
ziemniaki, to należy je obrać
ziemniaki przeciąć na pół, a te duże na ćwiartki. Kawałki powinny być zbliżonej wielkości, żeby równo się upiekłyblachę wyłożyć papierem do pieczenia
ziemniaki smarować z każdej strony
oliwą z
przyprawami za pomocą pędzelka. Wystarczy niewielka ilość
oliwy na każdego
ziemniaka – nie chcemy by były tłuste. Podczas smarowania mieszać
oliwę z
przyprawami, tak by każdy
ziemniak był odpowiednio doprawionyukładać na blasze zaokrągloną częścią (w przypadku nieobranych – skórką), tak by stykały się z blachą jak najmniejszą powierzchnią
ziemniaki piec w 200ºC przez 35 do 45 min. Na 15 min przed końcem włączyć termoobieg, by skórka była bardziej chrupiąca i rumianapodawać od razu – z czasem
ziemniaki miękną i nie są już tak chrupiące
Opublikowano: 19 stycznia 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Małdrzyki krakowskie
Caprese
Sałatka z
melonem i prosciutto
Linguine z Pesto alla GenovesePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus