ßßß
Pieczarkowy krem na rosole to wspaniała zupa, którą możemy podać z różnymi dodatkami i na wiele okazji. Najlepiej oczywiście jako bazy użyć domowego rosołu bez sztucznych dodatków.Krem świetnie smakuje podany z małymi grzankami, jak i grillowanym pieczywem z masłem czosnkowym lub serem. Można go też podać z lanymi kluskami lub makaronem.Zależnie od dodatków sprawdzi się jako prosty rodzinny obiad lub jako elegancka zupa na przyjęcie.Każdą porcję kremu warto posypać świeżą natką pietruszki, która podkreśla smak pieczarek.Krem z pieczarek na porcję dla 4 do 6 osóbSkładniki500 g pieczarek1 średnia cebula700 ml domowego rosołu1 i 1/2 łyżki masła1 i 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu3 łyżki śmietany 18%do podaniagrzanki lub lane kluski, ewentualnie makaronświeża natka pietruszkiWykonaniecebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić na plasterkipodsmażyć na maśle cebulę, a po chwili dodać pieczarki i posolić całośćpodsmażać pieczarki, aż odparuje z nich większość wody – powinny się znacząco skurczyćniewielką część grzybów odłożyć na bok – dodamy je później do kremu, by wzbogaciły zupę. Jeśli chcemy idealnie gładki krem, to możemy to pominąćdo pozostałej, większej części grzybów dodać rosół i całość zmiksować blenderem na gładki kremśmietanę zahartować (do śmietany dodać nieco zupy i dokładnie rozmieszać), dodać do zupy i wymieszaćdoprawić pieprzem, a jeśli jest taka potrzeba, to dosolić, pamiętając, że wcześniej dodaliśmy sól do pieczarekdodać odłożone wcześniej pieczarkizupę podawać z grzankami, lanymi kluskami lub makaronemkażdą porcję posypać posiekaną świeżą natką pietruszkiOpublikowano: 30 czerwca 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Sałatka z melonem i prosciutto
Crème brûlée
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Lody waniliowe bez maszynki i mieszaniaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus