Wykonanie
Pieczarkowy krem na rosole to wspaniała zupa, którą możemy podać z różnymi dodatkami i na wiele okazji. Najlepiej oczywiście jako bazy użyć domowego rosołu bez sztucznych dodatków.Krem świetnie smakuje podany z małymi grzankami, jak i grillowanym
pieczywem z
masłem czosnkowym lub
serem. Można go też podać z lanymi kluskami lub
makaronem.Zależnie od dodatków sprawdzi się jako prosty rodzinny obiad lub jako elegancka zupa na przyjęcie.Każdą porcję kremu warto posypać świeżą
natką pietruszki, która podkreśla smak
pieczarek.Krem z
pieczarek na porcję dla 4 do 6 osóbSkładniki500 g
pieczarek1 średnia
cebula700 ml domowego rosołu1 i 1/2 łyżki
masła1 i 1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu3 łyżki
śmietany 18%do podaniagrzanki lub lane kluski, ewentualnie
makaronświeża
natka pietruszkiWykonanie
cebulę drobno posiekać, a
pieczarki pokroić na plasterkipodsmażyć na
maśle cebulę, a po chwili dodać
pieczarki i posolić całośćpodsmażać
pieczarki, aż odparuje z nich większość
wody – powinny się znacząco skurczyćniewielką część
grzybów odłożyć na bok – dodamy je później do kremu, by wzbogaciły zupę. Jeśli chcemy idealnie gładki krem, to możemy to pominąćdo pozostałej, większej części
grzybów dodać rosół i całość zmiksować blenderem na gładki krem
śmietanę zahartować (do
śmietany dodać nieco zupy i dokładnie rozmieszać), dodać do zupy i wymieszaćdoprawić
pieprzem, a jeśli jest taka potrzeba, to dosolić, pamiętając, że wcześniej dodaliśmy
sól do
pieczarekdodać odłożone wcześniej
pieczarkizupę podawać z grzankami, lanymi kluskami lub
makaronemkażdą porcję posypać posiekaną świeżą
natką pietruszkiOpublikowano: 30 czerwca 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Sałatka z
melonem i prosciutto

Crème brûlée
Ciasteczka owsiane z
masłem orzechowym
Lody waniliowe bez maszynki i mieszaniaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus