Wykonanie
Ktoś zapyta o smaki mojego dzieciństwa to jednym z nich będzie właśnie to ciasto,
bułka,sama nie wiem jak nazwać :)Zawsze gdy robię lub zajadam się tam ciachem moje myśli uciekają do mojej babci B.To właśnie ona piekała to cudo i to ona nauczyła mnie go robić,do dziś pamiętam nasze wspólne pierwsze pieczenie "Piroga" bo my właśnie tak je nazywamy :))

Składniki:Na ciasto:2,5 szkl
mąki pszennej2
żółtka2 łyżki
cukru1
cukier waniliowy3/4 szkl ciepłego
mleka8 dkg
masła roztopionego2,5 dkg
drożdży świeżychNadzienie:2,5 szkl.
ryżu5 szkl.
mleka1
żółtko1
cukier waniliowy2-3 łyżki
cukru6-8
jabłekWykonanie:Ciasto:Rozczyn:
Drożdże z połową:
cukru,
mleka i 2 łyżkami
mąki dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W dużej misce wymieszać
mąkę z
żółtkiem (utartym z
cukrem i
cukrem waniliowym) oraz pozostałym
mlekiem i podrośniętym rozczynem.Dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie ,wówczas dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od naszej ręki i ścian naczynia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( ma podwoić swoją obiętość)Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i rozwałkowujemy na 2 placki wielkości formy do pieczenia.Wykładamy
ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia.Na ciasto nakładamy połowę
ryżu,
jabłka i znów
ryż i przykrywamy
ciastem.Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i pieczemy w 180°C przez około 60-70 min.Przygotowanie
ryżu:
Mleko zagotowujemy i wsypujemy na nie
ryż.Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mieszając od czasu do czasu.Gdy
ryż jest już miękki dodajemy do niego
żółtko utarte z
cukrem i
cukrem waniliowym i dobrze mieszamy.Przygotowanie
jabłek:
Jabłka obrać,pokroić na pół plastry i delikatnie udusić pod przykryciem ( nie za długo,tak żeby się całkiem nie rozpadły )