ßßß Cookit - przepis na " Ryżowiec-piróg "

" Ryżowiec-piróg "

nazwa

Wykonanie

Ktoś zapyta o smaki mojego dzieciństwa to jednym z nich będzie właśnie to ciasto,bułka,sama nie wiem jak nazwać :)
Zawsze gdy robię lub zajadam się tam ciachem moje myśli uciekają do mojej babci B.
To właśnie ona piekała to cudo i to ona nauczyła mnie go robić,do dziś pamiętam nasze wspólne pierwsze pieczenie "Piroga" bo my właśnie tak je nazywamy :))
Składniki:
Na ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szkl ciepłego mleka
8 dkg masła roztopionego
2,5 dkg drożdży świeżych
Nadzienie:
2,5 szkl. ryżu
5 szkl.mleka
1 żółtko
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki cukru
6-8 jabłek
Wykonanie:
Ciasto:
Rozczyn: Drożdże z połową:cukru,mleka i 2 łyżkami mąki dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszać mąkę z żółtkiem (utartym z cukrem i cukrem waniliowym) oraz pozostałym mlekiem i podrośniętym rozczynem.
Dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie ,wówczas dodajemy roztopione masło i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od naszej ręki i ścian naczynia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( ma podwoić swoją obiętość)
Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i rozwałkowujemy na 2 placki wielkości formy do pieczenia.
Wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto nakładamy połowę ryżu,jabłka i znów ryż i przykrywamy ciastem.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180°C przez około 60-70 min.
Przygotowanie ryżu:
Mleko zagotowujemy i wsypujemy na nie ryż.
Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mieszając od czasu do czasu.
Gdy ryż jest już miękki dodajemy do niego żółtko utarte z cukrem i cukrem waniliowym i dobrze mieszamy.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obrać,pokroić na pół plastry i delikatnie udusić pod przykryciem ( nie za długo,tak żeby się całkiem nie rozpadły )
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/10/Ryzowiec-pirog.html