ßßß Cookit - przepis na Sernik z makiem na korzennym spodzie

Sernik z makiem na korzennym spodzie

nazwa

Wykonanie

WYKONANIE
Ciasteczkowy spód:
· 300 g herbatników korzennych z cynamonem, goździkami i imbirem
· 50 g masła·
Warstwa makowa :
· 600 g masy makowej z bakaliami
8 suszonych śliwek·
Warstwa sernikowa:
· 100 g cukru pudru
560 g twarogu sernikowego
· 110 ml śmietanki kremówki 36%
· 50 g powideł śliwkowych
· 3 jajka· 15 g (1,5 łyżki) mąki ziemniaczanej
· 12 suszonych śliwek do dekoracji
WYKONANIE
Dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia, a korzenne ciasteczka mielimy na piasek. Dodajemy do nich płynne masło, dokładnie wyrabiamy. Wylepiamy dno tortownicy równą warstwą mieszanki i odstawiamy na 30 min, do lodówki.
Schłodzony spód smarujemy równą warstwą masy makowej. Śliwki kroimy w paseczki, rozsypujemy na wierzchu maku.
Piekarnik nagrzewamy do 170°C, na jego dnie stawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem – dzięki temu wierzch sernika nie popęka.
Twaróg krótko miksujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy przez kilkanaście sekund do połączenia składników. Dodajemy cukier puder i powidła, ponownie mieszamy. Wbijamy do masy po jednym jajku, po każdym miksując. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy.
Warstwę serową wlewamy do tortownicy, wyrównujemy łopatką. Całość zakrywamy folią aluminiową tak, by nie dotykała sernika i nie zapadła się do środka formy. Sernik pieczemy ok. 85 min. Po wyłączeniu grzałek trzymamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 60 min. Powinien stygnąć stopniowo, przed włożeniem do lodówki (najlepiej na noc) musi osiągnąć temperaturę pokojową.
SMACZNEGO
Źródło:http://pozytywniesmakuj.blox.pl/2013/12/Sernik-z-makiem-na-korzennym-spodzie.html