Wykonanie

WYKONANIE
Ciasteczkowy spód:· 300 g
herbatników korzennych z
cynamonem,
goździkami i
imbirem· 50 g masła·Warstwa makowa :· 600 g masy makowej z
bakaliami8 suszonych śliwek·Warstwa sernikowa:· 100 g
cukru pudru560 g
twarogu sernikowego· 110 ml
śmietanki kremówki 36%· 50 g
powideł śliwkowych· 3 jajka· 15 g (1,5 łyżki)
mąki ziemniaczanej· 12 suszonych
śliwek do dekoracjiWYKONANIEDno tortownicy o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na masę
serową wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia, a korzenne
ciasteczka mielimy na piasek. Dodajemy do nich płynne
masło, dokładnie wyrabiamy. Wylepiamy dno tortownicy równą warstwą mieszanki i odstawiamy na 30 min, do lodówki.Schłodzony spód smarujemy równą warstwą masy makowej.
Śliwki kroimy w paseczki, rozsypujemy na wierzchu
maku.Piekarnik nagrzewamy do 170°C, na jego dnie stawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem – dzięki temu wierzch sernika nie popęka.
Twaróg krótko miksujemy, dodajemy
śmietankę, mieszamy przez kilkanaście sekund do połączenia składników. Dodajemy
cukier puder i powidła, ponownie mieszamy. Wbijamy do masy po jednym
jajku, po każdym miksując. Na koniec wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy.Warstwę
serową wlewamy do tortownicy, wyrównujemy
łopatką. Całość zakrywamy folią aluminiową tak, by nie dotykała sernika i nie zapadła się do środka formy. Sernik pieczemy ok. 85 min. Po wyłączeniu grzałek trzymamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 60 min. Powinien stygnąć stopniowo, przed włożeniem do lodówki (najlepiej na noc) musi osiągnąć temperaturę pokojową.SMACZNEGO