Wykonanie
Dzisiejszy dzień był bardzo pracowity. Oprócz
ciasteczek powstał jeszcze świąteczny pasztet. A oto mój wypiek w wersji bardziej urozmaiconej.
SKŁADNIKIjeden
królik ok. kilograma4
udka z kurczaka80 dag
łopatki50dag podgarla25 dag
wątróbek drobiowychśliwki suszone25 dag
pieczarekkilka kawałków
grzybów suszonychgałka muszkatołowasól ,
pieprz do smaku5
jajekjedna duża
cebula2
marchewkijedna
pietruszkaWYKONANIEWiekszość
mięsa do pasztetu duszę. Gotuję tylko podgarle i warzywa. Dzięki temu pasztet jest smaczny i wyrazisty.
Watróbkę podsmażam na patelni. Wszystko przekręcam na bardzo gęstej siatce łacznie z warzywami i uduszoną na
oleju cebulką, jak nie mamy takiej to przekręcamy dwa
razy.
Grzybki suszone gotujemy ok 15 minut, również przekręcamy razem z
mięsem.
Pieczarki pokrojone w poprzek, dusimy. Dodajemy do
miesa przyprawy,
jajka,
pieczarki, mieszamy, podlewamy
wywarem z gotowanych warzyw i podgarla. Można dodać trochę
tartej bułki. Farsz układamy w keksówkach, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
bułką lub w dużej blaszce. Najpierw wykładamy połowę farszu, wzdłuż układamy
suszone śliwki, przekrywamy następnym farszem. Pieczemy 1 godz. w 200 C.
SMACZNEGO