Wykonanie


Kluski śląskie - jak sama nazwa wskazuje to danie najbardziej popularne na Dolnym i Górnym Śląsku, ponadto zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz śląskiego. Kluski śląskie to nic innego jak ugotowane
ziemniaki z dodatkiem
skrobi ziemniaczanej, a także opcjonalnie jaj. Kluseczki śląskie mają specyficzną, lekko "gumowatą" konsystencje i wyróżnia je okrągły lekko spłaszczony kształt z charakterystyczną dziurką na środku która oprócz funkcji dekoracyjnej pełni rolę miejsca gdzie zatrzymuje się podany z kluskami sos.Kluski śląskie to idealny dodatek do
mięs, pieczeni lub odrębne danie podane z dowolnymi sosami.1 kg sypkich
ziemniaków (po obraniu)200-250 g
mąki ziemniaczanej1
jajko1
żółtko
Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane
ziemniaki ubijamy na puree i odstawiamy do przestudzenia.

Po tym czasie dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
jajko oraz
żółtko i wyrabiamy masę do otrzymania gładkiej konsystencji (ilość
mąki ziemniaczanej zależy od sypkości
ziemniaków - gdyby masa okazała się zbyt kleista dodajemy jeszcze kilka łyżek
mąki, jednak nie przesadzajmy z jej ilością ponieważ im więcej dodamy
skrobi ziemniaczanej tym twardsze wyjdą kluski).Z powstałej masy formujemy nieduże kuleczki, które następnie delikatnie spłaszczamy i za pomocą palca tworzymy dziurkę w każdej kluseczce. Gotowe przekładamy na oprószone
mąką tacki lub stolnicę.Ważne aby każda kluska śląska była podobnej wielkości, tak aby kluseczki mogły się równomiernie ugotować.Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującego się, lekko osolonego wrzątku (nie za dużo naraz - tak aby po wypłynięciu swobodnie pływały na powierzchni
wody).Kluski gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kolejne 1-2 minuty w zależności od wielkości klusek śląskich. Za pomocą cedzaka wyciągamy je z
wody bezpośrednio na talerze.Gotowe kluski śląskie podajemy gorące polane dowolnymi sosami.




