ßßß Cookit - przepis na KLUSKI ŚLĄSKIE

KLUSKI ŚLĄSKIE

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugniatamy je i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy na stolnicę. Do powstałej dziury wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajko i zarabiamy całość (razem z tymi wyłożonymi wcześniej ziemniakami). Formujemy kuleczki. W każdej kciukiem robimy wgłębienie.
Kluski wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy je często, żeby nie przywarły do dna garnka. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze 3-4 minut. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru wody i serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/11/kluski-slaskie.html