ßßß Cookit - przepis na Ślůnske klůski čorne (przepis na czarne kluski śląskie)

Ślůnske klůski čorne (przepis na czarne kluski śląskie)

nazwa

Wykonanie

Białe kluski śląskie to wręcz archetyp kuchni śląskiej. Poza regionem mało kto zna ich inną odmianę - kluski czarne, które mi się osobiście bardziej kojarzą z uroczystościami rodzinnymi (no bo białe to wiadomo, a z czarnymi to więcej roboty ;)).
Można o nich śmiało powiedzieć, że są konkretniejsze od klasycznych - cięższe, o bardziej lepkiej konsystencji i charakterystycznym smaku - jeszcze więcej kartofla w kartoflu ;)
Składniki:
4 ugotowane kartofle
3 surowe kartofle
1 jajko
mąka ziemniaczana (ilość podana w przepisie poniżej)
Surowe kartofle zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru płynu i umieszczamy w dużej misce. To bardzo ważne - jeżeli zostawimy płyn z surowych kartofli z masy nie będziemy w stanie zrobić klusek i wszystko będzie do wyrzucenia.
Pozostałą część kartofli ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozbić ubijakiem. Odłożyć, aż całkiem ostygną. Przełożyć do miski wraz z surowymi.
Całość kartoflanej masy podzielić na 4 części. Jedną odłożyć na bok. W to miejsce wsypać tyle mąki, ile było kartofli. Dodać jajko i ugnieść (nie zapomnieć o odłożonej części:P) na jednolite ciasto. Jeśli masa będzie być kleista, podsypywać mąką - powinno odchodzić od ręki.
Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone. W każdej palcem robić charakterystyczne dla śląskich klusek wgłębienie na sos.
Zagotować i osolić wodę. Wrzucać kluski partiami, zamieszać, aby nie przykleiły nam się do garnka. Gotować mniej więcej 6 minut od wypłynięcia (dłużej niż białe)Podawać jako dodatek do mięs, z sosem, można jeść też same ze skwarkami. Osobiście lubię zostawić kluski na drugi dzień, pokroić i zjadać podsmażone na maśle na patelni. Są o wiele lepsze w tej formie niż białe :)
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/06/slunske-kluski-corne-przepis-na-czarne.html