Wykonanie
Zamarzyła mi się
brukselka...już tak dawno jej nie
jadłam. Zgarnęłam ze sklepowej
póki koszyczek z małymi główkami i siup do domu. Na początku miałam na nią inny pomysł ale zabrakło mi kluczowego składnika. Do zrobienia następnym razem... Dzisiaj proponuję
brukselkę podsmażoną na
maśle z
bułka tartą tak jak to robi się często
kalafior czy
fasolkę. W takim wydaniu
brukselka również smakuje wyśmienicie.
Składniki :250 g
brukselki3 łyżki
masła2 garście
bułki tartejBrukselkę obieramy z wierzchnich liści. Myjemy, gotujemy w dobrze osolonej wodzie 5-7 minut aż lekko zmięknie. Odcedzamy, lekko studzimy, przecinamy na pół. W rondlu roztapiamy 2 łyżki
masła, dodajemy
bułkę tartą, mieszamy. Wrzucamy
brukselkę i dodajemy ostatnią łyżkę
masła. Smażymy na średnim ogniu aż
bułka zrobi się złocista.Smacznego :)