ßßß Cookit - przepis na Sos pieczarkowo tymiankowy

Sos pieczarkowo tymiankowy

nazwa

Wykonanie

Niezastąpiony dodatek w mojej kuchni do makaronów, pieczeni, pulpetów i różnego rodzaju zapiekanek. Aromat tymianku w tym sosie nadaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Jego intensywność zależy od ilości gałązek tymianku, które dodacie do sosu. Nie należy jednak przesadzać, żeby zachować smak grzybów.
Ilość porcji – 3
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
300 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
1 szkl. bulionu warzywnego
100 ml gęstej śmietany 18%
1 ½ łyżki masła
1 płaska łyżka mąki pszennej
2-3 gałązki świeżego tymianku
pieprz
sól
Sposób wykonania: na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, około 6-7 min.,
do pieczarek dolewamy bulion, dodajemy gałązki tymianku i dusimy pod przykryciem około 15 min.,
śmietanę łączymy z mąką, tak żeby nie było grudek,
wyjmujemy gałązki tymianku, wlewamy śmietanę z mąką i mieszamy energicznie do zagotowania,
doprawiamy pieprzem i solą.
Inne propozycje:
Pikantny sos pomidorowo-paprykowy
Domowe pesto z rukoli i parmezanu
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/03/Sos-pieczarkowo-tymiankowy.html