Wykonanie
Niezastąpiony dodatek w mojej kuchni do
makaronów, pieczeni, pulpetów i różnego rodzaju zapiekanek. Aromat
tymianku w tym sosie nadaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Jego intensywność zależy od ilości gałązek
tymianku, które dodacie do sosu. Nie należy jednak przesadzać, żeby zachować smak
grzybów.

Ilość porcji – 3Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwy

Składniki:300 g
pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki1 szkl.
bulionu warzywnego100 ml gęstej
śmietany 18%1 ½ łyżki
masła1 płaska łyżka
mąki pszennej2-3 gałązki świeżego
tymiankupieprzsólSposób wykonania: na patelni roztapiamy
masło, wrzucamy
pieczarki i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, około 6-7 min.,do
pieczarek dolewamy
bulion, dodajemy gałązki
tymianku i dusimy pod przykryciem około 15 min.,
śmietanę łączymy z
mąką, tak żeby nie było grudek,wyjmujemy gałązki
tymianku, wlewamy
śmietanę z
mąką i mieszamy energicznie do zagotowania,doprawiamy
pieprzem i
solą.Inne propozycje:Pikantny
sos pomidorowo-
paprykowyDomowe pesto z
rukoli i
parmezanu