Wykonanie
Dziś zapraszam Was na prosty, szybki i bardzo smaczny przepis z
malinami w roli głównej. Ciasto
malinowe jest idealnym słodkim akcentem do
kawy lub
herbaty. Taki placek zasmakuje chyba każdemu.Przygotowałam dziś to ciasto z dwóch powodów. Po pierwsze - moje kochane małe łasuchy (i ja) je wprost uwielbiają, a ja widząc dziś na targu wspaniałe, czerwone
maliny nie mogłam się im oprzeć. A po drugie - każdą miłą informację najlepiej uczcić kawałkiem pysznego, domowego wypieku. A jest ona związana bezpośrednio z
Wami moi
drodzy czytelnicy.Dziękuję Wam, że jesteście ze mną. Na moim fanpagu na Facebook 1 lipca Wasza liczba przekroczyła 3000. Dziękuję Wam, sprawiliście mi tym ogromną radość. Gdy zakładałam blog "Słodkie okruszki" nie sądziłam, że będzie Was, aż tak dużo. Nie spodziewałam się tylu miłych maili i nowych znajomości. Dziękuję, bo dzięki Wam, ten blog przynosi mi tak wiele radości, a gotowanie i dzielenie się moimi kulinarnymi eksperymentami sprawia mi jeszcze większą przyjemność.Dziękuję i zapraszam Was wszystkich na kawałek mojego ciasta z
malinami. ** przepis własny - wynik kombinacji ze starymi i znanymi przepisami na ciasto


Składniki:250 g
margaryny1 szklanka drobnego
cukru5
jajekszczypta
soli2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mleka1
cukier wanilinowy (8 g)
maliny (u mnie około 3/4 szklanki)Przygotowanie:Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy kostkę
margaryny, stawiamy na gazie w celu rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy same
białka, do drugiej
żółtka.Do miski z
żółtkami wsypujemy oba
cukry, miksujemy. Po czym wlewamy przestudzoną (lekko ciepłą)
margarynę, miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli
mleko, miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno.Do miski z
ciastem dodajemy powoli ubite
białka i łączymy delikatnie przy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo wolnych obrotach).Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej
mąką formy.Następnie na cieście układamy w sposób dowolny umyte
maliny, lekko wciskając w masę.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".Przed podaniem ciasto można oprószyć
cukrem pudrem.


... kolejna łyżeczka pysznego ciasta z
malinamiSmacznego