Wykonanie
Czasem po prostu nie da się nie zjeść jakiejś słodkości. Ten prosty deser jest jednym z tych, którym nie
mogę się oprzeć. Robię go rzadko, ale jeśli już...to są to duże pucharki ;) Spróbujcie, bo warto. Deser nie jest zbyt słodki, a to dzięki połączeniu
czekoladowego smaku z
serowym.Przepis na
migdałową bitą śmietanę dostałam jeszcze w liceum od jednej z uczennic wyższych klas. Podeszłam do tego sceptycznie...do
póki nie spróbowałam. Smak niepowtarzalny.

Pucharek przygotowałam na urodziny "Domowej
cukierni Ewy".Składniki:Na
migdałową bitą śmietanę:1 szklanka obranych
migdałowych1/2 szklanki
wody3/4 łyżki
olejuJeśli nie posiadamy obranych
migdałów, należy je zalać
wodą i zostawić na całą noc. Wówczas proces obierania przebiega sprawniej.Na pucharek:2 szklanki
mleka1 tabliczka
mlecznej czekolady3/4 szklanki
naturalnego serka homogenizowanego (u mnie 0%)Przygotowanie:
Bita śmietana:
Migdały przekładamy do misy blendera, dodajemy
olej,
wodę i blendujemy na gładko. Jeśli posiadamy mniejszą ilość
migdałów, można połączyć (delikatnie mieszając łyżką) masę
migdałową z tradycyjną
bitą śmietaną. Ja dziś tak zrobiłam - w stosunku 1:1.
Czekoladowo-
serowy pucharek:Do garnka do
mleka (lub innego z grubym dnem) wlewamy
mleko i drobno połamaną
czekoladę. Rozgrzewamy, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy nasza
czekolada przestygnie delikatnie łyżka po łyżce dodajemy
serek homogenizowany, mieszając. Przekładamy do pucharków. Dekorujemy
migdałową bitą śmietaną.Smacznego