ßßß
Pucharek przygotowałam na urodziny "Domowej cukierni Ewy".Składniki:Na migdałową bitą śmietanę:1 szklanka obranych migdałowych1/2 szklanki wody3/4 łyżki olejuJeśli nie posiadamy obranych migdałów, należy je zalać wodą i zostawić na całą noc. Wówczas proces obierania przebiega sprawniej.Na pucharek:2 szklanki mleka1 tabliczka mlecznej czekolady3/4 szklanki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie 0%)Przygotowanie:Bita śmietana:Migdały przekładamy do misy blendera, dodajemy olej, wodę i blendujemy na gładko. Jeśli posiadamy mniejszą ilość migdałów, można połączyć (delikatnie mieszając łyżką) masę migdałową z tradycyjną bitą śmietaną. Ja dziś tak zrobiłam - w stosunku 1:1.Czekoladowo-serowy pucharek:Do garnka do mleka (lub innego z grubym dnem) wlewamy mleko i drobno połamaną czekoladę. Rozgrzewamy, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy nasza czekolada przestygnie delikatnie łyżka po łyżce dodajemy serek homogenizowany, mieszając. Przekładamy do pucharków. Dekorujemy migdałową bitą śmietaną.Smacznego