ßßß Cookit - przepis na Lody:

Lody:

nazwa

Wykonanie

Coraz cieplej na polu. Słońce, choć nieśmiało wyłania się zza chmur przyjemnie grzejąc. Już nie mogę doczekać się pięknych, ciepłych dni, wiosny, a później lata... Myśląc o słonecznych chwilach, myślę również o pysznych lodowych słodkościach... Dziś zapraszam Was na lodowy torcik. Idealny właściwie na każdą okazję. Spróbujcie, bo warto.
P.s. Nie mogę w to uwierzyć, ale to już 100 wpis na moim blogu. Jak, to brzmi "mój blog". Jeszcze nie dawno nie spodziewałabym się, że będę czynnym uczestnikiem blogosfery. A przede wszystkim, że będę miała tylu czytelników. Dziękuję Wam. Bez Was nie byłoby, to możliwe.
Torcik dedykuję Ewie, która obchodzi 2 urodziny swojej blogowej przygody.
Składniki:
Masa lodowa:
400 g mleka skondensowanego słodzonego w puszce
1 szklanka mleka
1 3/4 szklanki kremówki
3 połówki brzoskwiń w lekkim syropie
Posypka kakaowa:
1 szklanka niesłodzonego (dobrego) kakao
3/4 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka cynamonu
5 kostek gorzkiej czekolady (tartej na drobnych oczkach)
Inne:
1/2 szklanki truskawek
Przygotowanie:
Lody:
Mleko w puszce i szklankę zwykłego stawiamy na niewielkim ogniu w garnku z grubym dnem. Gotujemy do połączenia składników, ciągle mieszając (nie zagotowujemy). Studzimy, a następnie wkładamy mleczną masę do lodówki na 3-4 godziny. Wyciągamy masę i dodajemy śmietanę. Miksujemy na gładko. Następnie wkładamy w pojemniczku do zamrażarki. Co godzinę wyjmujemy lody i miksujemy ponownie. Czynność tę powtarzamy około 4 razy. Przy ostatnim razie oddzielamy 1/3 lodów. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę brzoskwinie i miksujemy. Szykujemy małą formę lub inny pojemnik w którym przygotujemy nasz torcik. Wykładamy formę folią i wkładamy na przemiennie po trochę z obu mas lodowych. Przykrywamy również wierzch folią i odkładamy do zamrażalnika.
Przed podaniem wyciągamy tort i dowolnie zdobimy. U mnie boki tortu są ozdobione kawałkami truskawek. Wystarczy je delikatnie "powciskać".
Posypka kakaowa:
Wszystkie składniki mieszamy i obficie posypujemy (przez sitko) każdy kawałek lodowego tortu. Można ozdobić, np. jedynie wierzch tortu, ale u mnie forma "kakaowego kawałeczka" najbardziej się spodobała.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Lodowy-torcik-mleczno-brzoskwiniowy-w-kakaowej.html