ßßß
Muszę się przyznać, że nigdy nie przepadałam za bezami. Pamiętam kupne bezy z dzieciństwa, białe w kształcie rozetek, były bardzo suche, twarde i za słodkie. Po wielu latach powróciłam myślami do bez i postanowiłam dać im drugą szansę. Te mają ciekawy, czekoladowo-alkoholowy smak z cynamonową nutką, kruchą skorupkę i miękki środek.(około 30 bez)Bezy:2 białka1/8 łyżeczki soli150g cukru pudru50g kakao1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka syropu do kawy czekoladowo-rumowegoPolewa:50g gorzkiej czekolady1/2 łyżeczki syropu do kawy czekoladowo-rumowego2 łyżki mlekaUbić pianę z białek z solą. Dodawać cukier puder na wyższych obrotach miksera. Mieszać, aż z piany będą tworzyć się szczyty. Wmieszać ręcznie kakao, cynamon i syrop, bardzo delikatnie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy i wyciskać na blachę okrągłe porcje.Piec 55 minut w 130 stopniach. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy, aby się dopiekły. Spróbować jednej, żeby sprawdzić, czy są już suche w środku.Roztopić na parze czekoladę z syropem i mlekiem. Zrobić na bezach czekoladowe esy i floresy.Smacznego!