Wykonanie
Muszę się przyznać, że nigdy nie przepadałam za
bezami. Pamiętam kupne
bezy z dzieciństwa, białe w kształcie rozetek, były bardzo suche, twarde i za słodkie. Po wielu latach powróciłam myślami do bez i postanowiłam dać im drugą szansę. Te mają ciekawy,
czekoladowo-
alkoholowy smak z
cynamonową nutką, kruchą skorupkę i miękki środek.(około 30 bez)
Bezy:2
białka1/8 łyżeczki
soli150g
cukru pudru50g
kakao1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
syropu do
kawy czekoladowo-
rumowegoPolewa:50g
gorzkiej czekolady1/2 łyżeczki
syropu do
kawy czekoladowo-
rumowego2 łyżki
mlekaUbić pianę z
białek z
solą. Dodawać
cukier puder na wyższych obrotach miksera. Mieszać, aż z piany będą tworzyć się szczyty. Wmieszać ręcznie
kakao,
cynamon i
syrop, bardzo delikatnie. Napełnić
ciastem rękaw cukierniczy i wyciskać na blachę okrągłe porcje.Piec 55 minut w 130 stopniach. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić
bezy, aby się dopiekły. Spróbować jednej, żeby sprawdzić, czy są już suche w środku.Roztopić na parze
czekoladę z
syropem i
mlekiem. Zrobić na bezach
czekoladowe esy i floresy.Smacznego!