Wykonanie
Czekolada... na sam dźwięk tego słowa moje zmysły wariują, oczy zaczynają mi się świecić. Moim bliskim również ;) Dlatego na wielkanocnym
stole nie może zabraknąć tej pięknej brązowej słodkości. W czasie świąt każdy może sobie pozwolić na kawałek pysznej, puszystej, bardzo czekoladowej babki wielkanocnej * .* przepis pochodzi z domowego zeszytu z przepisami
... w całym domu unosił się słodki zapach wypieku ...
Przygotowanie tej czekoladowej pyszności zajmuje dosłownie kilka chwil.Składniki:3/4 kostki
masła (125 g)1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100g)1/2 szklanki
brązowego cukru2 1/2 łyżki
mleka3 całe
jajka1 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta2 łyżeczki
cukru waniliowego Delecta2 czubate łyżki
kakao2 łyżeczki kandyzowanej
skórki pomarańczowejPrzygotowanie:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Do miski wkładamy miękkie
masło i ucieramy je z
brązowym cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie wbijamy 3
jajka, stale miksując. Następnie przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Miksujemy. Na koniec wlewamy powoli rozpuszczoną
gorzką czekoladę i dodajemy
mleko. Miksujemy na gładkie ciasto. Wlewamy do przygotowanej formy. Posypujemy wierzch
pomarańczową skórką kandyzowaną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.Upieczoną babkę zostawiamy przez chwilę w uchylonym piekarniku (ja dziś bardzo się spiesząc pominęłam ten etap, dlatego babka lekko popękała).Babkę można podawać również polaną
czekoladową polewą.Smacznego