ßßß Cookit - przepis na Bardzo czekoladowa babka wielkanocna z pomarańczową skórką

Bardzo czekoladowa babka wielkanocna z pomarańczową skórką

nazwa

Wykonanie

Czekolada... na sam dźwięk tego słowa moje zmysły wariują, oczy zaczynają mi się świecić. Moim bliskim również ;) Dlatego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tej pięknej brązowej słodkości. W czasie świąt każdy może sobie pozwolić na kawałek pysznej, puszystej, bardzo czekoladowej babki wielkanocnej * .
* przepis pochodzi z domowego zeszytu z przepisami
... w całym domu unosił się słodki zapach wypieku ...
Przygotowanie tej czekoladowej pyszności zajmuje dosłownie kilka chwil.
Składniki:
3/4 kostki masła (125 g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
1/2 szklanki brązowego cukru
2 1/2 łyżki mleka
3 całe jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy je z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijamy 3 jajka, stale miksując. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy. Na koniec wlewamy powoli rozpuszczoną gorzką czekoladę i dodajemy mleko. Miksujemy na gładkie ciasto. Wlewamy do przygotowanej formy. Posypujemy wierzch pomarańczową skórką kandyzowaną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.
Upieczoną babkę zostawiamy przez chwilę w uchylonym piekarniku (ja dziś bardzo się spiesząc pominęłam ten etap, dlatego babka lekko popękała).
Babkę można podawać również polaną czekoladową polewą.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Bardzo-czekoladowa-babka-wielkanocna-z.html