ßßß


Sama nie wiem dlaczego moja ulubiona sałatka z rukoli pojawia się dopiero teraz na blogu, robię ją dość często bo jak dla mnie jest pyszna. Polecam.Składniki (dla 2 osób)100 g rukoli100 g sera z niebieską pleśniąkilka plastrów szynki dojrzewającej lub polędwicy wędzonej lub każdej innej szynkigarść orzechów włoskich4 łyżki oliwy*2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki kremu balsamicznego lub octu balsamicznegoświeżo zmielony pieprzWykonanieRukolę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach. Szynkę pokroić na cieniutkie paseczki i zesmażyć na suchej patelni na tzw. skwarki, rozłożyć na rukoli. Orzechy lekko posiekać i uprażyć delikatnie na suchej patelni, rozłożyć na talerze. Ser pokruszyć również na rukolę. Z oliwy, syropu i balsamico przygotować sos, polać nim sałatkę, obsypać świeżo zmielonym pieprzem.* ja z reguły używam oleju z pestek winogron lub rzepakowego czasami oliwy delikatnej