Wykonanie

To miało być najprostsze ciasto świata...i było, problem w tym, że nie wyszło. Od dłuższego czasu poszukuję dobrego przepisu na ciasto ucierane...takie co to będzie wilgotne, wysokie i nie opadnie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Kiedy usłyszałam w telewizji
śniadaniowej Panią Anią Starmach, która na jednym tchu wymieniała składniki ciasta, które ma być pyszne, proste i ze
śliwkami od razu zapisałam proporcje i chwilę później krzątałam się w kuchni.Już od początku wydawało mi się, że konsystencja jest zbyt luźna ale zaufałam Pani z telewizji. łatwo się
mówi tyle samo tego co tego i jeszcze tego, mieszamy wszystko razem...wygląda apetycznie, aż ślinka cieknie. No cóż...naprawdę rzadko mi się zdarza wyrzucać ciasto przysłowiowym "
kurom" ale tym razem dało się zjeść tylko jako bardzo świeże a
potem zrobił się zwykły zakalec. Ale nie poddałam się i dziś postanowiłam zmodyfikować przepis i uuufff...jednak powinnam ufać swojej intuicji. Ponieważ bazowałam na składnikach podawanych przez
Panią Anię,
będę si odnosić do proporcji, które zalecała. Zaczynamy!:)Składniki:

0,5 kostki
masła (200 g czyli cała kostka wg przepisu Pani z TV)1 szklanka
cukru (czyli 200 g i tu nic nie zmieniałam)2 szklanki
mąki pszennej (200 g
mąki to zdecydowanie za mało)4
jajka (tu też bez zmian)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia (zmniejszyłam z 2 łyżeczek)200 g
śliwek węgierek1 łyżka
śmietany 12%Pani Starmach podawała jeszcze
skórkę z cytryny i 2 łyżeczki
cukru waniliowego - to sobie podarowałam.Składniki na kruszonkę3,4 szklanki
mąki (krupczatki lub mieszanki z pszenną pół na pół)3 łyżki
cukru30 g
masła
W cieście ucieranym wszystko jest faktycznie proste. Znaczenie mają proporcje, które pozmieniałam (jak wyżej) i wyszło całkiem okazałe ciacho. Ja jestem zadowolona, więc próbujcie i
dajcie znać jak poszło. A może macie jeszcze inne, sprawdzone przepisy na ucierane z owocami? Chętnie przetestuje. Tak sobie tutaj gadam trochę bez sensu, żeby naprodukować tekstu, bo opis tego jak zrobić ciasto zawiera się w 2 zdaniach. Zaczynamy od zmiksowania
masła z
cukrem, dokładamy do tego po
jajku a następnie
mąkę,
proszek do pieczenia i na koniec
śmietana. Ciasto powinno
mieć konsystencje kleju (takiego budowlanego;)). Na wysmarowaną
masłem formę, podsypaną odrobiną
bułki tartej, wykładamy masę, na niej układamy
śliwki, które posypujemy zmieszanymi wcześniej składnikami na kruszonkę.Wszystko wkładamy do piekarnika na 40 min (ostatnie 10 min z termoobiegiem).I co? Łatwe, nie?Testujcie, krytykujcie jeśli macie jakieś uwagi

