ßßß
Kolejne ciasto idealne na Wielkanoc i nie tylko :)
Skład:200 g masła4 jajkaszklanka cukruszklanka mąki pszennej7 łyżek mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyduża cytryna (lub 2 mniejsze)4 łyżki śmietanki kremowejDla chętnych łyżka alkoholu :) Np. likier albo rumNa posypkę cukier puder
Przygotowanie:Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym dodajemy żółtka. Dokładnie razem mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy pomieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia oraz śmietankę.Cytrynę sparzamy wrzątkiem i dokładnie myjemy, po czym ścieramy skórkę na tarce i wrzucamy ją i 1 łyżkę wyciśniętego soku do naszej masy.Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy, mieszając delikatnie szpatułką.Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka).Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem albo lukrem i gotowe :)
Smacznego! :)