Wykonanie
Oczywiście, szaleję mazurkowo; nie jest to tajemnica, że najbardziej lubię wypieki, a mazurki szczególnie.Jednocześnie, myślami jestem już po Świętach, 26go kwietnia, kiedy to będzie miało miejsce wydarzenie w Spot w Poznaniu pod hasłem Polskie
Wina i
Sery Zagrodowe. A na tym evencie
będę miała przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne: Zagrodowe
Sery Łomnickie.Tematem warsztatów jest wykorzystanie zagrodowych
serów kozich w różnych potrawach i pokazanie, że można je jeść na słono i słodko, piec, grillować czy dodawać do różnego rodzaju
sałat i przystawek; krótko mówiąc zademonstrować cały ich urok i różne oblicza smaków.
Ser kozie i gotowanie z ich wykorzystaniem jest dla mnie przyjemne i łatwe, bo nie od dzisiaj goszczą w mojej kuchni i na blogu.Dzisiejsze caprese z
buraka to jedno z dań, które zamierzamy przygotować w ramach warsztatów.Moja miłość do
buraków jest powszechnie znana; ciasto
burakowe to sztandarowe i bardzo lubiane ciasto wśród moich wypieków, no i nie bez powodu logo bloga majaskorupskablogspot.com to
buraczek.Galette z
burakami i
kozim serem już znajdziecie wśród przepisów na blogu, tartę również, dzisiaj czas na
buraka w roli głównej.
Składniki:ilość jak na zdjęciu - mniej więcej 2 porcje1 średni
burak1 opakowanie
sera koziego - roladki
kiełki groszku do posypania ( może być
rzeżucha)
orzeszki ziemne uprażone na patelnidressing:sok wyciśnięty z 1
pomarańczyskórka starta z 1
pomarańczykolendra,
kmin rzymski - uprażone na patelniszczypta
soli1 łyżka
mioduJak zrobić:1.
Buraka umyć, zawinąć w folię i piec w piekarniku aż będzie miękki, przez około 40 minut (trzeba sprawdzać). Ostudzić i obrać ze skórki.2. Przygotować dressing: uprażoną
kolendrę i
kmin rzymski rozmiażdżyć w moździerzu. Sok i skórkę z
pomarańczy podgrzewać w rondelku (powinien zawrzeć), aż trochę zredukuje objętość - nie za długo. Dodać
miód, wymieszać, dodać
przyprawy, jeszcze raz wymieszać, zdjąć z ognia. Kiedy przestygnie można doprawić do smaku w zależności od upodobań.3.
Buraka pokroić w dość cienkie plasterki, ułożyć na talerzu, polać dressingiem.4.
Ser pokroić w plasterki, ułożyć je na plastrach
buraka. Posypać uprażonymi na patelni
orzeszkami ziemnymi i
kiełkami groszku.
Przystawka gotowa. Świeże
pieczywo będzie do niej doskonałe, oczywiście upieczone własnoręcznie, a wtedy całość będzie daniem na lunch.Zamiast
kiełków groszku, można całość posypać
kiełkami rzeżuchy - będzie bardziej świątecznie.