Wykonanie
Burak to moje ulubione warzywo.Nie bez powodu moje logo to właśnie
burak, oczywiście stylizowany przez artystę i stąd czasami
mylony z
rzodkiewką. Moje ciasto popisowe to właśnie
burakowe, które można spróbować na Tyglu, co drugi czwartek i co sobotę na Zielonym Targu, na Placu Bernardyńskim.
Mogę spokojnie powiedzieć, że
pomidory i
buraki to podstawa mojej diety i warzywa, które codziennie, tak dokładnie codziennie znajdują się w moim jadłospisie. Najczęściej ugotowanego
buraka kroję w plasterki i dodaję do
sałaty, albo łączę z
mozarellą i polewam
oliwą; ot taka wersja caprese.Jednak po moim ostatnim odkryciu, czyli
buraku pieczonym w folii, z
oliwą,
solą i
pieprzem, zdecydowanie zmienię sposób przyrządzania go. Nie tylko sposób jest bardzo prosty, dodatkowo jest to absolutnie niewiarygodne jak pieczenie wydobywa z niego smak;
słodycz i aromat.

Na zdjęciu
burak po upieczeniu, gotowy do zjedzenia.Ale zacznijmy od początku.

Składniki:4
buraki, średniej wielkości, umyte i z obciętymi ogonkami
sól morskaświeżo zmielony
pieprz - koniecznie świeżo zmielony!
oliwa do skropieniaokoło 200g
sera ricotta; ja użyłam doskonałej włoskiej
ricotta dura, twardszej wersji, która świetnie się kruszy, i którą można zetrzeć na tarce i podać do
makaronu zamiast
parmezanu czy pecorinokilka listków świeżej
mięty
Jak zrobiłam :1. Piekarnik rozgrzałam do 200'C.2. Dwa kawałki folii złożyłam na krzyż, a po środku ułożyłam
buraka.
Skropiłam go
oliwą, posypałam
solą i
pieprzem. Folię zamknęłam na czubku, zawijając szczelnie
buraka. Ułożyłam na blaszce do pieczenia.3. Piekłam przez ponad godzinę; przed wyjęciem trzeba nakłuć i sprawdzić, czy miękki - czas pieczenia będzie zależał od wielkości
buraka.


4. Po upieczeniu wyjęłam na talerz, odchyliłam folię i pozwoliłam lekko przestygnąć.Nałożyłam
ricottę,
skropiłam jeszcze lekko
oliwą, dodałam odrobinę
soli i
pieprzu i udekorowałam
miętą.

Skóra raczej nie nadaje się do jedzenia, jest twarda i niezbyt smaczna; lepiej wyjadać miąższ ze środka.Efektowne, proste i wyjątkowo smaczne danie buraczane.
