ßßß


Bazą dla gulaszu jest mięso - jak dla mnie dowolne - wołowe, wieprzowe, drobiowe.Pokrojone mięso wrzucam na gorący tłuszcz, posypuję tradycyjnie 1 łyżeczką mąki ( odradzam odchudzającym się :) ). Dodaję sól morską, świeżo mielony pieprz, ostrą paprykę, zioła - oregano, majeranek, kolendrę. Można dodać cebulę. Po chwili smażenia zalewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem przez kilka minut w zależności od rodzaju mięsa.W razie potrzeby dolewam wodę. Pokrojoną w paseczki paprykę dorzucam do mięsa. Lubię żeby było kolorowo, więc najlepiej kupić 3 papryki zieloną, czerwoną i żółtą.W trakcie gotowania ponownie przyprawiam sos, w szczególności sporą ilością ziół. Dodaję troszkę koncentratu - 1 lub 2 łyżeczki.Po kilku minutach sprawdzamy miękkość mięsa i papryki. Na koniec można dodać mąkę i zagęści sos, jednak zawsze z tego rezygnuję.Łatwizna.