ßßß
Zgodnie z obietnicą dodaję kolejny noworoczny przepis - tym razem na ciasto, jakim uraczyłam moich dziadków w Nowy Rok.Przepis własciwie powstał na poczekaniu, szukałam w kilku książkach czegoś ciekawego, a jednocześnie szybkiego i niewymagającego dodatkowych zakupów( nie łatwo o otwarty sklep 1 stycznia... :) ).W końcu w jednej gazecie trafiłam na ciekawy przepis na smaczne i niewymagające ciasto czekoladowe. Oczywiście jak to zawsze u mnie zarzekłam się, że zrobię wszystko tak jak w przepisie, ale w efekcie zaczęłam tak zmieniać i kombinować,że z oryginału mało zostało. Koniec końców moje pokombinowane ciacho okazało się być bardzo dobre w smaku i dziadkowie dopominali się o dokładkę :).Kilka dni potem znowu upiekłam to ciasto, tym razem na babskie spotkanie z koleżankami. Im również smakowało, zażyczyły sobie przepis, ale z tego co wiem jeszcze żadna nie zdążyła do upiec.Ja z kolei w poniedziałek po raz 3 zabrałam się za czekoladowe ciasto, ot taki przyjemny relaks od ciągłej nauki do sesji. Po upieczeniu przez kolejne 3 dni zajadałam się nim bez umiaru, tłumacząc każdy kawałek zbawiennym wpływem czekolady i kakao na zdolności mózgu do nauki :)Czy faktycznie ciasto pomogło mi w tej nauce okaże się w najbliższym czasie na egzaminach :)Na dzisiaj pozostaje mi tylko liczyć, że owe nieszczęsne egzaminy będą łatwe, a wykute przy konsumpcji ciacha regułki przypomną mi się bez trudu.;)SKŁADNIKI:- 100g masła- 100g dobrej gatunkowo czekolady( gorzka, mleczna, biała lub dowolne mieszanki np. mleczna z gorzką)- 3 jajka- 10 łyżek mąki pszennej- ok. 5-6 łyżek cukru ( w zależności od użytego rodzaju czekolady i gustu)- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka kakao- ok. 6-8 łyżek mleka- szczypta soli- tłuszcz i bułka tarta lub mąka do wysmarowania formy1. Masło stopić w garnuszku, lekko ostudzić.2. Czekoladę schłodzić, zetrzeć na tarce.3. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i czekoladą.4. Jajka ubić z solą, stopniowo dodawać cukier.5. Do masy jajecznej dodawać mąkę, wymieszać.6. Wlać masło, ponownie wymieszać.7. Stopniowo wlewać mleko. Ilość zależy od gęstości ciasta. Gotowe ciasto powinno być dość luźne, lejące.8. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką formę napelnić ciastem.9. Piec 45- 50 min w 180st. C.10. Ostudzić i dowolnie udekorować.Smacznego!






Pozdrawiam!













