Wykonanie
26. PRZEPIS NR 15 - CIASTO
CZEKOLADOWE
Zgodnie z obietnicą dodaję kolejny noworoczny przepis - tym razem na ciasto, jakim uraczyłam moich dziadków w Nowy Rok.Przepis własciwie powstał na poczekaniu, szukałam w kilku książkach czegoś ciekawego, a jednocześnie szybkiego i niewymagającego dodatkowych zakupów( nie łatwo o otwarty sklep 1 stycznia... :) ).W końcu w jednej gazecie trafiłam na ciekawy przepis na smaczne i niewymagające ciasto
czekoladowe. Oczywiście jak to zawsze u mnie zarzekłam się, że zrobię wszystko tak jak w przepisie, ale w efekcie zaczęłam tak zmieniać i kombinować,że z oryginału mało zostało. Koniec końców moje pokombinowane ciacho okazało się być bardzo dobre w smaku i dziadkowie dopominali się o dokładkę :).Kilka dni
potem znowu upiekłam to ciasto, tym razem na babskie spotkanie z koleżankami. Im również smakowało, zażyczyły sobie przepis, ale z tego co wiem jeszcze żadna nie zdążyła do upiec.Ja z kolei w poniedziałek po raz 3 zabrałam się za
czekoladowe ciasto, ot taki przyjemny relaks od ciągłej nauki do sesji. Po upieczeniu przez kolejne 3 dni zajadałam się nim bez umiaru, tłumacząc każdy kawałek zbawiennym wpływem
czekolady i
kakao na zdolności mózgu do nauki :)Czy faktycznie ciasto pomogło mi w tej nauce okaże się w najbliższym czasie na egzaminach :)Na dzisiaj pozostaje mi tylko liczyć, że owe nieszczęsne egzaminy będą łatwe, a wykute przy konsumpcji ciacha regułki przypomną mi się bez trudu.;)SKŁADNIKI:- 100g
masła- 100g dobrej gatunkowo
czekolady( gorzka,
mleczna, biała lub dowolne mieszanki np.
mleczna z gorzką)- 3
jajka- 10 łyżek
mąki pszennej- ok. 5-6 łyżek
cukru ( w zależności od użytego rodzaju
czekolady i gustu)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
kakao- ok. 6-8 łyżek
mleka- szczypta
soli- tłuszcz i
bułka tarta lub
mąka do wysmarowania formy1.
Masło stopić w garnuszku, lekko ostudzić.2.
Czekoladę schłodzić, zetrzeć na tarce.3.
Mąkę wymieszać z proszkiem,
kakao i
czekoladą.4.
Jajka ubić z
solą, stopniowo dodawać
cukier.5. Do masy jajecznej dodawać
mąkę, wymieszać.6. Wlać
masło, ponownie wymieszać.7. Stopniowo wlewać
mleko. Ilość zależy od gęstości ciasta. Gotowe ciasto powinno być dość luźne, lejące.8. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą lub
mąką formę napelnić
ciastem.9. Piec 45- 50 min w 180st. C.10. Ostudzić i dowolnie udekorować.Smacznego!








Pozdrawiam!














