Wykonanie

Dziś na obiad Gospodyni podała postną zupę
cytrynową, czyli angielską z Kucharki Litewskiej . Miny rodziny były nieszczególne, każdy łypał podejrzliwie w talerz i nie zanosiło się na to, by miało im smakować. Jednak z każdą łyżkąpojawiały się coraz szersze uśmiechy, prośby o dokładkę, aż okazało się... Że ugotowałam za mało! Oto bardzo szybka (30 min) moja wersja dziewiętnastowiecznego przepisu:pół
selera (korzenia)2
marchewkikorzeń pietruszki2
cebule6 ziarenek
ziela angielskiego300 ml
śmietany 18%torebka 100g
kaszy jęczmiennej perłowej2 łyżki
masłacytrynasólJarzyny obrać, pokroić w kostkę i razem z
cebulami (w całości),
solą do smaku i
zielem angielskim zagotować w 2 litrach
wody. Gdy
wywar gotuje się na małym ogniu, ugotować osobno
kaszę. Gotową wysypać z
torebki, rozmieszać
masłem. Wyjąć z
wywaru cebule i
ziele angielskie, wsypać
kaszę z
masłem. Rozrobić
śmietanę w kubeczku odrobiną gorącego
wywaru i wlać do zupy. Rozmieszać i zagotować.Do talerzy wkroić po grubym plastrze
cytryny. Nalewać gorącą zupę.