ßßß
Co by tu ugotować w taki beznadziejny dzień - nie dość, że przednówek, to jeszcze poniedziałek? Z pomocą przychodzi Kucharka Litewska i podaje na poniedziałek w lutym takie menu:Kapuśniak ze świninąKotlety bite z wołowego mięsaMelszpejz z suszonego podsitkowego chlebaMarchew duszonaMostek cielęcy nadziewanyWianuszki migdałoweObiad jak obiad, z zupą, dwoma potrawami mięsnymi i tak dalej, ale cóż to jest ów nieszczęsny melszpejz ? Pani Zawadzka poświęca melszpejzom cały rozdział. Jest to rodzaj zapiekanki, czy też leguminy, z mąki, jaj i innych składników. Zamiast mąki często używano do niego także pokruszonego chleba, ciasta, itd. Podawany na słodko lub na ostro/słono, jak np melszpejz z marchwi czy ptactwa. Często przecierany przez sito, więc gładki i aksamitny, niczym suflet. Oto przepis na Melszpejz z suszonego podsitkowego chleba :3 szklanki śmietany1 1/2 szklanki chleba1 szklanka cukru8 jaj1/2 cytryny1/4 łyżki masła1-2 sucharkiWziąć trzy szklanki kwaśnej śmietany, 1 1/2 szklanki ususzonego, drobno utłuczonego chleba, szklankę drobnego cukru, osiem jaj, sok z cytryny i trochę skórki cytrynowej. Wymieszać to wszystko mocno, wlać do formy wysmarowanej masłem i osypanej sucharkiem i wstawić do pieca. Do tego melszpejzu podawać śmietankę. Proporcja na dziesięć osób.Tytułem wyjaśnienia: pod nazwą sucharek autorka Kucharki Litewskiej rozumie naszą bułkę tartą.