Wykonanie

Pod koniec XIX wieku chyba każdą potrawę z
cytryną nazywano "angielską"! Dlategote lekkostrawne, cudownie kwaskowe pulpeciki inspirowane kuchnią fin de siecle'u także otrzymały taką nazwę. A oto i przepis na klopsiki wołowe w sosie
cytrynowym:60 dag
wołowiny mielonejtrochę
kaszy manny lub
bułki tartej2
jajka2 łyżki
masła1
cytrynałyżka
kaparówkostka rosołowałyżeczka
cukruutłuczone
ziele angielskiesólpieprzObieraczką do warzyw okrawamy
skórkę z cytryny, siekamy drobno. Mieszamy w misce
mięso, 2
żółtka, roztopione
masło i dosypujemy tyle
kaszy manny, by otrzymać kleistą, ale zwartą masę.
Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie mieszamy resztą
mięsnej masy. Lepimy pulpety, układamy je pojedynczą warstwą na dnie dużego rondla i zalewamy wrzątkiem tylko na tyle, by je przykryć. Dodajemy kostkę,
przyprawy, odrobinę
masła,
cytrynę w plasterkach i
cukru do smaku. Dusimy 10 min pod przykryciem, po czym dodajemy
kapary i dusimy dalsze 10 min. Podajemy z
kaszą.Wpis powstał we współpracy z portalem beefmania.org