ßßß Cookit - przepis na Królik w śmietanowo-musztardowym sosie

Królik w śmietanowo-musztardowym sosie

nazwa

Wykonanie

Danie to doskonale sprawdzi się z kurczakiem. Jeżeli jednak nie próbowaliście nigdy królika to zachęcam, aby w końcu się odważyć. Nie znam wielu miejsc w Łodzi gdzie można kupić królika, jednak napewno można go dostać na sobotnich targach na off Piotrkowskiej. Królik ma niesamowicie delikatne mięso i idealnie sprawdza się z prostym, kremowym sosem musztardowym.
1,4-1,8 kg królika pokrojonego porcje
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka tymianku
1 szklanka białego wina lub wody
1 szklanka śmietany
5 łyżek musztardy dijon
Sól
4 szalotki, drobno pokrojone
Osusz królika za pomocą ręczników papierowych i dopraw solą
Roztop masło na patelni i smaż krolika przez ok 5 min. Aby nabrał złocistego koloru. Wyjmij i odstaw na bok.
Na średnim ogniu podsmaż szalotki i czosnek aż zmiękną (ok 5 min). Dodaj tymianek, zioła prowansalskie oraz wino/wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj musztardę i śmietanę, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez 2 minuty aby składniki dokładnie sie wymieszały.
Dodaj królika do sosu i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 min.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2015/03/krolik-w-smietanowo-musztardowym-sosie.html