Danie to doskonale sprawdzi się z kurczakiem. Jeżeli jednak nie próbowaliście nigdy królika to zachęcam, aby w końcu się odważyć. Nie znam wielu miejsc w Łodzi gdzie można kupić królika, jednak napewno można go dostać na sobotnich targach na off Piotrkowskiej. Królik ma niesamowicie delikatne mięso i idealnie sprawdza się z prostym, kremowym sosem musztardowym.1,4-1,8 kg królika pokrojonego porcje4 łyżki masła4 ząbki czosnku, drobno pokrojonego1 łyżka ziół prowansalskich1 łyżeczka tymianku1 szklanka białego wina lub wody1 szklanka śmietany5 łyżek musztardy dijonSól4 szalotki, drobno pokrojoneOsusz królika za pomocą ręczników papierowych i dopraw soląRoztop masło na patelni i smaż krolika przez ok 5 min. Aby nabrał złocistego koloru. Wyjmij i odstaw na bok.Na średnim ogniu podsmaż szalotki i czosnek aż zmiękną (ok 5 min). Dodaj tymianek, zioła prowansalskie oraz wino/wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj musztardę i śmietanę, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez 2 minuty aby składniki dokładnie sie wymieszały.Dodaj królika do sosu i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 min.