ßßß Cookit - przepis na Topinambur duszony

Topinambur duszony

nazwa

Wykonanie

Znacie topinambura? Jeśli nie znacie to nadeszła pora aby się z nim zaprzyjaźnić i wprowadzić go do swojego jadłospisu.
Topinambura poznałam w zeszłym roku i już wtedy miałam zaprezentować dania z jego udziałem ale jakoś tak mi zeszło i nie pojawił się żaden przepis z topinamburem w roli głównej.
Ale może na wstępie kilka słów o tym warzywie. Topinambur jest też nazywany słonecznikiem bulwiastym. Topinambur jest rośliną łatwą w uprawie, ale zarazem bardzo rozprzestrzeniającą się. Jadalną część rośliny stanowią bulwy topinambura, które przypominają imbir. Smak topinambura po ugotowaniu jest lekko orzechowy a na surowo przypomina rzepę.
Roślina posiada także dekoracyjne kwiaty przypominające małe słoneczniki.
Topinambur posiada liczne właściwości zdrowotne: jest bogaty w witaminę B odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego a także makro i mikroelementów takich jak wapń, żelazo i potas, które wpływają na równowagę kwasowo – zasadową organizmu.
Topinambur posiada w swym składzie inulinę, która wpływa korzystnie na florę jelitową dolnego odcinka przewodu pokarmowego oraz obniża indeks glikemiczny oraz kaloryczność wchłanianego pokarmu.
Tak więc topinambur może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę oraz dbające o figurę.
Tak więc jedzmy topinambura!!
bulwy topinambura
masło
zioła prowansalskie
sól
czosnek granulowany
Bulwy topinambura dokładnie umyć i oczyścić – nie obierać ze skórki.
Bulwy pokroić na talarki o grubości 0 , 5 cm.
Masło roztopić na patelni, dodać pokrojonego topinambura.
Dusić do miękkości podlewając niewielką ilością wody.
Przed podaniem dodać zioła prowansalskie, czosnek i sól do smaku.
Podawać zamiast ziemniaków lub jako osobn e danie.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/topinambur-duszony