Wykonanie
Znacie topinambura? Jeśli nie znacie to nadeszła
pora aby się z nim zaprzyjaźnić i wprowadzić go do swojego jadłospisu.Topinambura poznałam w zeszłym roku i już wtedy miałam zaprezentować dania z jego udziałem ale jakoś tak mi zeszło i nie pojawił się żaden przepis z topinamburem w roli głównej.Ale może na wstępie kilka słów o tym warzywie. Topinambur jest też nazywany
słonecznikiem bulwiastym. Topinambur jest rośliną łatwą w uprawie, ale zarazem bardzo rozprzestrzeniającą się. Jadalną część rośliny stanowią bulwy topinambura, które przypominają
imbir. Smak topinambura po ugotowaniu jest lekko
orzechowy a na surowo przypomina
rzepę.Roślina posiada także dekoracyjne kwiaty przypominające małe
słoneczniki.Topinambur posiada liczne właściwości zdrowotne: jest bogaty w witaminę B odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego a także makro i mikroelementów takich jak wapń, żelazo i potas, które wpływają na równowagę kwasowo – zasadową organizmu.Topinambur posiada w swym składzie inulinę, która wpływa korzystnie na
florę jelitową dolnego odcinka przewodu pokarmowego oraz obniża indeks glikemiczny oraz kaloryczność wchłanianego pokarmu.Tak więc topinambur może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę oraz dbające o figurę.Tak więc jedzmy topinambura!!
bulwy topinambura
masłozioła prowansalskiesólczosnek granulowanyBulwy topinambura dokładnie umyć i oczyścić – nie obierać ze skórki.Bulwy pokroić na talarki o grubości 0 , 5 cm.
Masło roztopić na patelni, dodać pokrojonego topinambura.Dusić do miękkości podlewając niewielką ilością
wody.Przed podaniem dodać
zioła prowansalskie,
czosnek i
sól do smaku.Podawać zamiast
ziemniaków lub jako osobn e danie.Smacznego!!