Wykonanie
Oto zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków.
Ciasteczka te mają w swoim składzie dużą ilością
płatków owsianych i
orzechów nerkowca. A pod zębami przyjemnie strzela
cukier trzcinowy... :-) Wiedziałam, że będą smaczne, ale żeby aż tak? Poezja! Inspiracja pochodzi z tego bloga: KLIK .

(robiłam z połowy porcji, wyszły mi 24 sztuki)Karmelizowane
orzechy:100g ekologicznego
cukru trzcinowego Symbio100g ekologicznych
orzechów nerkowca Symbio3 łyżki
wodyCiastka:200g miękkiego
masła40g
białego cukru1
jajko200g
płatków owsianych160g ekologicznej
mąki pszennej typ 500 Symbio1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka
kakaoposiekane karmelizowane
orzechy nerkowcaszczypta
soli1.
Orzechy nerkowca kroimy na pół. Do garnka lub na patelnię wlewamy
wodę, dodajemy
cukier trzcinowy i trzymamy na ogniu do momentu aż
cukier się rozpuści a płyn zgęstnieje. Wtedy wrzucamy
orzechy nerkowca i szybko mieszamy. Wykładamy je na papier do pieczenia i dociskamy by utworzyć płaską warstwę.


2.Skarmelizowane
orzechy nerkowca kroimy jeszcze drobniej. W misce łączymy
mąkę,
płatki owsiane,
sól,
proszek do pieczenia,
kakao i
sodę oczyszczoną. W drugiej misce ucieramy
masło z
białym cukrem, po czym dodajemy
jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.



3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach do
ciastek, ale nie jest to konieczne).


4.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach, przez około 15 minut.

