Wykonanie
Już od wczoraj pojawiają się wpisy innych blogerów dot. III edycji Food Blogger
Fest, a mnie żal tyłek ściska, że nie pojechałam, że nie zobaczyłam, nie zjadłam i nie poplotkowałam... W zeszłym roku się spóźniłam, w tym roku nie mogłam pojechać. W
sumie do
trzech razy sztuka, nie?Na domiar wszystkiego "nadejszla" jesień. Pamiętam dobrze moje młodzieńcze doły z tym związane, słuchanie smętów puszczanych z kaset magnetofonowych, palenie świeczek i pisanie dłuuuuugich listów do koleżanki, która mieszkała piętro nade mną. Listy codziennie wkładałyśmy sobie przed pójściem do szkoły pod wycieraczkę, modląc się, aby rodzice przed nami ich nie dorwali. W końcu były tam opowieści o pierwszych pocałunkach, cichych schadzkach, niejednych wagarach i jeszcze bardziej osobistych przeżyciach ;)Teraz jesień nadal jest dla mnie pochmurna- dosłownie i w przenośni. Rytuałem stało się wieczorne palenie świeczek zapachowych, molestowanie ulubionego kocyka i picie
owocowych herbat.Nie zrozumcie mnie jednak źle. Nie mam już "dołów" związanych z nadejściem jesieni. Nie słucham z tego powodu na okrągło Backstreet Boys, lecz się wyciszam i przygotowuję chyba mentalnie do zimy. To taki okres wyczekiwania...Zatem czekam tak sobie pod kocykiem, odliczam dni do IV spotkania blogerów w Warszawie i pocieszam się pyszna tartą z
nektarynkami,
żurawiną i
migdałami. Mmmmm tak czekać, to ja
mogę długo...

Składniki na kruchy spód:250g
mąki pełnoziarnistej- u mnie żytnia100g
mąki pszennej150g
cukru pudru150g
masła2 łyżki
wodyżółtko jajadodatkowo:4
nektarynkiłyżka
suszonej żurawinyłyżka
płatków lub słupków migdałówychpół łyżki
mąki ziemniaczanejłyżka
cukru pudrusok z połowy
cytrynycukier puder do posypania upieczonej tartyDo miski wrzucamy wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniatamy na jednolitą masę. - Nie bawię się nożem, tylko od razu brudzę ręce ;)Ciasto wkładamy do lodówki na kwadrans, aby się dobrze schłodziło, a w tym czasie przygotowuje nadzienie tarty.
Nektarynki kroimy w plasterki i wrzucamy do miski. Kropimy je
sokiem z cytryny, posypujemy je
cukrem pudrem i
mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy, uważając przy tym aby nie uszkodzić kawałków
nektarynki.Ciasto wykładamy z lodówki i rozwałkowujemy na (w miarę możliwości) okrągły placek o grubości ok. 3mm.- Swoje ciasto rozwałkowywałam bezpośrednio na blaszce, na której piekłam tartę.Na środku ciasta odciskamy delikatnie koło- np. miską, i w jego środku układamy
nektarynki. Posypujemy je
żurawiną i
migdałami.Na koniec brzegi tarty zawijamy do środka nie przejmując się kompletnie, czy jest równo, czy nie!Wkładamy tartę do piekarnika na ok. 15-20min do zrumienia brzegów. Podajemy jeszcze ciepłą.

Smacznego!