ßßß Cookit - przepis na Kruche paszteciki z morelami

Kruche paszteciki z morelami

nazwa

Wykonanie

Kilka miesięcy temu przeczytałam u Delimammy o książce "Zdrowa kuchnia prosto z targu". Recenzja i przepis zaczerpnięty z książki mnie zaciekawiły. Długo nie czekałam i zaledwie 3 dni później pochłaniałam wszystkie przepisy, zdjęcia i rady zapisane w tej książce.
Nie będę powtarzała recenzji Gosi, ale podpiszę się pod nią "ręcyma i nogyma"! Książka nie jest droga (polecam allegro), choć moim zdaniem warta jest znacznie więcej...
Jednego dnia wypróbowałam dwa przepisy i przepadłam. Przepadłam na dobre! Zwłaszcza w przypadku kruchych pasztecików, choć wyglądem przypominają zdecydowanie pierogi. Są złociste, chrupkie i pełne słodko- kwaśnego morelowego nadzienia, które idealnie współgra z jesiennym (jak dla mnie) cynamonem.
Nie wiem czemu, ale za świeżymi morelami nie przepadam aż tak bardzo, jak za ich wersją zamkniętą w słoiku, jako nadzienie tarty, bądź jak zajadam się tymi cudnymi, wspaniałymi, wyśmienitymi maleństwami, które będą u mnie gościły dość często w sezonie morelowym.
Lećcie na targ, kupujcie kilogram moreli i włączcie piekarnik, aby się nagrzał. Na pewno Wam posmakują!
Przepis cytuję za książką .
Składniki na 8 porcji*:
375g pozbawionych pestek, pokrojonych na plasterki o grubości 12mm jędrnych, ale dojrzałych moreli
60g cukru i dodatkowo 2 łyżeczki
1 łyżka mąki kukurydzianej**
1 łyżka niesolonego masła
po 1 łyżeczce świeżo wyciśniętego soku z cytryny i otartej skórki z cytryny***
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
schłodzone i rozwałkowane na grubość 3mm kruche ciasto****
1 duże jajko, rozmącone z 1 łyżką tłustego mleka *****
* Wycinałam koła większą szklanką. Wyszło mi dokładnie 20sztuk.
** Użyłam w zastępstwie mąki ziemniaczanej.
*** Dodałam sok z całej i skórkę z połowy cytryny.
**** Przygotowałam kruche ciasto z często używanego przepisu:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
200g masła
3jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Całość wrzucamy do miski, masło siekamy nożem i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec wyrabiamy na gładkie ciasto rękoma. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
***** Użyłam wyłącznie jajka.
W rondelku połącz morele z 1/4 szklanki cukru, mąka kukurydzianą, masłem, sokiem i otartą skórka z cytryny, cynamonem i solą.
Gotuj na średnim ogniu przez 25-30 minut, często mieszając, aż morele zaczną lekko pękać. Odstaw do ostygnięcia.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto pokrój na 8 krążków (u mnie mniejsze 20- szklanką) o średnicy 13cm.
Na każdy krążek nałóż łyżką masy morelowej. Złóż ciasto i sklej krawędzie, dociskając widelcem. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem, posyp 2 łyżeczkami cukru i wierzch nakłuj widelcem.
Wyłóż na wyścielaną papierem pergaminowym blachę. Piecz około 25-30 minut, aż paszteciki lekko zbrązowieją. Lekko ostudź. Podawaj od razu.
A teraz szykuj koszyk lub torbę na zakupy i pędź z samego rana ponownie na targ, aby dokupić porcję moreli! :)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/06/kruche-paszteciki-z-morelami.html