Wykonanie
Kilka miesięcy temu przeczytałam u Delimammy o książce "Zdrowa kuchnia prosto z targu". Recenzja i przepis zaczerpnięty z książki mnie zaciekawiły. Długo nie czekałam i zaledwie 3 dni później pochłaniałam wszystkie przepisy, zdjęcia i rady zapisane w tej książce.Nie
będę powtarzała recenzji Gosi, ale podpiszę się pod nią "ręcyma i nogyma"! Książka nie jest
droga (polecam allegro), choć moim zdaniem warta jest znacznie więcej...Jednego dnia wypróbowałam dwa przepisy i przepadłam. Przepadłam na dobre! Zwłaszcza w przypadku kruchych pasztecików, choć wyglądem przypominają zdecydowanie pierogi. Są złociste, chrupkie i pełne słodko- kwaśnego
morelowego nadzienia, które idealnie współgra z jesiennym (jak dla mnie)
cynamonem.

Nie wiem
czemu, ale za świeżymi
morelami nie przepadam aż tak bardzo, jak za ich wersją zamkniętą w słoiku, jako nadzienie tarty, bądź jak zajadam się tymi cudnymi, wspaniałymi, wyśmienitymi maleństwami, które będą u mnie gościły dość często w sezonie
morelowym.Lećcie na targ, kupujcie kilogram
moreli i włączcie piekarnik, aby się nagrzał. Na pewno Wam posmakują!Przepis cytuję za książką .Składniki na 8 porcji*:375g pozbawionych pestek, pokrojonych na plasterki o grubości 12mm jędrnych, ale dojrzałych
moreli60g
cukru i dodatkowo 2 łyżeczki1 łyżka
mąki kukurydzianej**1 łyżka niesolonego
masłapo 1 łyżeczce świeżo wyciśniętego
soku z cytryny i otartej
skórki z cytryny***1/4 łyżeczki mielonego
cynamonuszczypta
solischłodzone i rozwałkowane na grubość 3mm kruche ciasto****1 duże
jajko, rozmącone z 1 łyżką tłustego
mleka ****** Wycinałam koła większą szklanką. Wyszło mi dokładnie 20sztuk.** Użyłam w zastępstwie
mąki ziemniaczanej.*** Dodałam sok z całej i skórkę z połowy
cytryny.**** Przygotowałam kruche ciasto z często używanego przepisu:3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru200g
masła3jajka2 łyżki kwaśnej
śmietanyCałość wrzucamy do miski,
masło siekamy nożem i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec wyrabiamy na gładkie ciasto rękoma. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.***** Użyłam wyłącznie
jajka.W rondelku połącz
morele z 1/4 szklanki
cukru,
mąka kukurydzianą,
masłem,
sokiem i otartą
skórka z cytryny,
cynamonem i
solą.Gotuj na średnim ogniu przez 25-30 minut, często mieszając, aż
morele zaczną lekko pękać. Odstaw do ostygnięcia.Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto pokrój na 8 krążków (u mnie mniejsze 20- szklanką) o średnicy 13cm.Na każdy krążek nałóż łyżką masy morelowej. Złóż ciasto i
sklej krawędzie, dociskając widelcem. Posmaruj
jajkiem rozmąconym z
mlekiem, posyp 2 łyżeczkami
cukru i wierzch nakłuj widelcem.Wyłóż na wyścielaną papierem pergaminowym blachę. Piecz około 25-30 minut, aż paszteciki lekko zbrązowieją. Lekko ostudź. Podawaj od razu.

A teraz szykuj koszyk lub torbę na zakupy i pędź z samego rana ponownie na targ, aby dokupić porcję
moreli! :)