Wykonanie
Słoneczny poranek, dobra książka, leniwe przeciąganie się w łóżku i śniadanie na ciepło . Tak mogłaby wyglądać moja każda niedziela!Zazwyczaj w ten dzień u nas jajecznica. Niedziela to dzień "
jajówy", ale owa "
jajówa" była u nas wczoraj ;)Dziś śniadanie też na ciepło, chociaż przyznaję, że w moim rodzinnym domu racuchy raczej jadało się na obiad, albo na podwieczorek.

No cóż...z mężem może zapoczątkujemy nową tradycję?A tymczasem może Wy będziecie
mieli ochotę zjeść dziś obiad na słodko? A może jeszcze jesteście przed śniadaniem i ten przepis jest w sam raz?Składniki na ok.14 racuchów:200g
mąki (u mnie po 100g
mąki pszennej i gryczanej)50g
cukru4g
drożdży instant lub 15g świeżych*pełna szklanka
mlekałyżka
masłajajko+3
jabłkałyżka
rodzynek lub
suszonej żurawinyłyżka
masła2 łyżki
cukruMąkę i
drożdże instant wsypujemy do miski.
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę
masła, dosypujemy
cukier i podgrzewamy cały czas mieszając, aż
cukier się rozpuści.- Pamiętajcie, aby nie przesadzić z podgrzaniem
mleka. Jeżeli
mleko będzie za ciepłe, to
drożdże sparzymy (zwłaszcza świeże) i ciasto nie zapracuje/ nie wyrośnie.Podgrzane
mleko z
masłem i
cukrem wlewamy do miski z
mąką i
drożdżami. Wbijamy
jajko i całość energicznie mieszamy, aby pozbyć się ew. powstałych grudek. Ciasto powinno być dość kleiste i gęste.Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.W rondelku rozpuszczamy łyżkę
masła i wsypujemy 2 łyżki
cukru. Jak wszystko się rozpuści, to dodajemy obrane i starte na dużych oczkach
jabłka i
rodzynki lub
suszoną żurawinę. Całość na dużym ogniu krótko przesmażamy do wyparowania większości
wody.
Jabłka dodajemy do ciasta i smażymy na patelni z tłuszczem na wys. ok. 1cm.Racuchy podajemy obsypane
cukrem pudrem, lub udekorowane kleksem kwaśnej
śmietany. Smacznego!


*Jeżeli używamy świeżych
drożdży, to przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozczynu.
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy
cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy pokruszone
drożdże i 2-3 łyżki
mąki, które odejmujemy od 200g, które są potrzebne do przygotowania całego ciasta.Całość niedbale mieszamy i odstawiamy na 10-15min, aż rozczyn zapracuje.Następnie rozczyn wlewamy do
mąki, dodajemy
jajko i mieszamy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia i dalej postępujemy z
jabłkami jak w wersji z
drożdżami instant.