ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Słoneczny poranek, dobra książka, leniwe przeciąganie się w łóżku i śniadanie na ciepło . Tak mogłaby wyglądać moja każda niedziela!
Zazwyczaj w ten dzień u nas jajecznica. Niedziela to dzień "jajówy", ale owa "jajówa" była u nas wczoraj ;)
Dziś śniadanie też na ciepło, chociaż przyznaję, że w moim rodzinnym domu racuchy raczej jadało się na obiad, albo na podwieczorek.
No cóż...z mężem może zapoczątkujemy nową tradycję?
A tymczasem może Wy będziecie mieli ochotę zjeść dziś obiad na słodko? A może jeszcze jesteście przed śniadaniem i ten przepis jest w sam raz?
Składniki na ok.14 racuchów:
200g mąki (u mnie po 100g mąki pszennej i gryczanej)
50g cukru
4g drożdży instant lub 15g świeżych*
pełna szklanka mleka
łyżka masła
jajko
+
3 jabłka
łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
łyżka masła
2 łyżki cukru
Mąkę i drożdże instant wsypujemy do miski. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę masła, dosypujemy cukier i podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.- Pamiętajcie, aby nie przesadzić z podgrzaniem mleka. Jeżeli mleko będzie za ciepłe, to drożdże sparzymy (zwłaszcza świeże) i ciasto nie zapracuje/ nie wyrośnie.
Podgrzane mleko z masłem i cukrem wlewamy do miski z mąką i drożdżami. Wbijamy jajko i całość energicznie mieszamy, aby pozbyć się ew. powstałych grudek. Ciasto powinno być dość kleiste i gęste.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.
W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i wsypujemy 2 łyżki cukru. Jak wszystko się rozpuści, to dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłka i rodzynki lub suszoną żurawinę. Całość na dużym ogniu krótko przesmażamy do wyparowania większości wody.
Jabłka dodajemy do ciasta i smażymy na patelni z tłuszczem na wys. ok. 1cm.
Racuchy podajemy obsypane cukrem pudrem, lub udekorowane kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
*Jeżeli używamy świeżych drożdży, to przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozczynu. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i 2-3 łyżki mąki, które odejmujemy od 200g, które są potrzebne do przygotowania całego ciasta.
Całość niedbale mieszamy i odstawiamy na 10-15min, aż rozczyn zapracuje.
Następnie rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajko i mieszamy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia i dalej postępujemy z jabłkami jak w wersji z drożdżami instant.
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/02/racuchy-drozdzowe-z-jabkami.html